Gör uteplatsen mer användbar med en markis

1 aug 2021

För den som vill slippa högre energikostnader och att installera en luftkylare för heta sommardagar, kan markiser vara en bra lösning. Markiser kan också göra uteplatsen mer användbar.

Markiser skyddar mot sol både inne och ute och gör även att man slipper dra ned persienner eller dra för gardiner. Inomhustemperaturen blir också behagligare samtidigt som man skyddar möbler och inredning mot solens skadliga uv-ljus.

Men markiser skyddar även fönstrens utsida och gör att de håller längre och inte behöver renoveras lika ofta. Fast det gäller att investera i markiser av bra kvalitet och som klarar att stå emot solens starka uv-strålar. Då markiser både utsätts för väta och luftföroreningar får de även vara av ett material som går lätt att rengöra.

Så mycket kostar markiser

Många byggvaruhus säljer markiser av standardmått. Men vill man ha markiser av bra kvalitet och som passar både fastighet, fönster eller uteplats perfekt, måste man vända sig till ett företag som specialsyr markiser. En enklare fönstermarkis som fälls in och ut med hjälp av en vev kostar ungefär 1500 kronor, medan en terrassmarkis med motor kostar runt 20 000 kronor.

Genom att vända sig till ett företag som är specialiserade på markiser kan man även få hjälp med reparation och byta ut slitna delar och tyg. Det kan vara värt att jämföra priser mellan några olika företag innan man bestämmer sig genom att ta in offerter. Men kom ihåg att man som privatperson även kan använda sig av rot-avdraget på själva monteringskostnaden.

Trappstädning i Stockholm i alla väder

29 jul 2021

Det är en trivselfråga att trappstädningen fungerar snabbt och effektivt i din fastighet i Stockholm. Olika årstider har också olika kännetecken för vilken smuts som dras in i trappan.

Man vill ha en ren trappuppgång där man bor, och det är mycket viktigt för trivseln att det är fräscht i trappan. Det betyder att fläckar torkas bort, att gruset och alla höstlöven sopas upp, att snöslasket försvinner och att någon torkar hissdörrar och ledstänger. Det är ingen bra idé att övertala en hyresgäst att göra det mot avdrag på hyran. Det är bättre att anlita proffs, som helhjärtat går in för att göra lika fint överallt, effektivt och noggrant. Då finns där alltid någon som gör jobbet, för städfirman har alltid personal som rycker in vid semestrar och sjukdom.

Miljövänlig trappstädning i Stockholm

Att vara aktsam om miljön innebär att använda miljövänliga medel som är skonsamma mot omgivningen, men ändå så effektiva att man inte behöver skrubba mer än absolut nödvändigt.

Vissa ytor kanske ska desinficeras, och städpersonalen är utbildade både på medel, redskap och material, så att hygienstandarden är så hög som möjligt. Det är viktigt, inte minst i pandemitider. Eftersom det finns många som är allergiker kan man inte heller ha för starkt doftande medel, men det ska ändå kännas fräscht i en nystädad trappuppgång.

Engagerad personal med arbetsglädje

Den bästa personalen är den som arbetar snabbt och hängivet, och som tar sina arbetsuppgifter på allvar. All trappstädning i Stockholm är ju i grund och botten ett serviceyrke, och det går ut på att göra omgivningen så trivsam som möjligt för andra. Ser man en intorkad glassfläck så torkar man bort den, och glasrutor i dörren putsas om där är kladdiga fingeravtryck eller nosavtryck på dem. Arbetsglädje och engagemang är viktiga egenskaper för den som jobbar med att städa åt andra.

Städpersonal arbetar enligt ett städschema som är uppgjort i förväg, så du behöver inte vara orolig för att något glöms bort eller överarbetas. Sedan har personalen ändå en stor känsla för det lilla extra, som fixas till när det behövs, utan att det för den skull tar längre tid att städa. Den bästa städhjälpen är den som bara funkar utan att man behöver tänka på det. Att det alltid är rent är en grundförutsättning, och som husägare behöver man inte bekymra sig mer om saken om man ser till att få kompetent hjälp av proffs.

Solens strålar tickar in pengar

29 jun 2021

Låter det som en lockande tanke att kunna dra nytta av solens energi till uppvärmning av ditt hus? Kan du tänka dig att fästa lite solceller på ditt tak och samtidigt spara in på dina kostnader?

Det finns ett ordstäv som säger att det inte är hur mycket du tjänar, som gör dig rik. Det är hur mycket du inte betalar. Som om du skulle få femtio procents rabatt på dina solceller. Eller om du skulle minimera dina uppvärmningskostnader rejält. För med hjälp av naturens energikällor kan du spara in mycket pengar i uppvärmningskostnader. Och håll koll på gällande regler för solceller, för ibland finns det ekonomisk hjälp från staten att få. Ett sätt för dig att spara pengar och även ett sätt som gör att miljön blir bättre.

Forskningen går ständigt framåt

Solceller av idag är inte som de var när de först kom ut på marknaden. Idag finns det till och med miljövänliga solceller för fastigheter, så det finns inte längre någon ursäkt. Du kan få miljövänlig energi på ett miljövänligt sätt. Kan det bli bättre än så? Ja, lite bättre kan det bli. För om du lyckas producera mer energi än du kan använda själv, så kan du sälja vidare energin. Det gör att du till och med kan börja tjäna pengar på dina solceller. De solceller som du har installerat kan du låta dina grannar, eller din stad, dra nytta av. Så det blir en investering som betalar sig flera gånger.

Saker att tänka på vid flytt

24 jun 2021

Flytten kommer ofta som ett resultat av något annat. Det kan handla om det första flytten, ett nytt jobb eller kanske första hemmet med sambo. Hur gör man för att flytten ska flyta smidigt?

Då man vet datum för flytten är det dags att sätta igång. Bra att vara ute i god tid så att allt blir riktigt gjort från början. Även om det är en längre tid kvar kan man göra en flyttanmälan. Informera alla som behöver veta den nya adressen så att posten kommer rätt. Något som är skönt även om det brukar ingå eftersändning en tid.

Gå igenom hemmet och alla ägodelarna. Flytten är ett perfekt tillfälle att rensa ut allt som man inte längre behöver. Sedan är det bara att källsortera och köra till tippen. Vissa saker kanske man väljer att skänka till någon insamling eller secondhandbutik.

Kartonger lånar man från en pålitlig flyttfirma man anlitat. De flesta har kartonger då det förenklar deras arbete vid själva flytten eftersom det är enklare att stapla likadana kartonger. De slipper då även de hala säckarna som lätt glider iväg.

Flera tjänster

Önskar man göra så lite som möjligt kan man hyra en tjänst där allt tas om hand. Då kommer de och packar ner alla saker. Monterar ner möbler och flyttar dem till nästa bostad. Där plockar de in bohaget och möblerar enligt önskemål. Dessutom tar de gärna hand om flyttstädningen i den gamla lägenheten. Kan det bli mycket enklare än så? Givetvis, de åker även till återvinningen om man önskar.

Att trycka sin egen bok

22 jun 2021

Det är lätt att tro att det bara är bokjättarna som kan trycka böcker. Men inget kunde vara mera fel. För den som vill ge ut en bok eller trycka för eget bruk finns tryckerier som gärna hjälper.

Eva hade under många år forskat om nordisk folktro. Om jättar, troll, vättar och andra ljusskygga varelser. Tiden det tagit att sålla i det gedigna materialet var häpnadsväckande men nu var det klart. Traktens berättelse skulle bli berättad på ett modernt och spännande vis, men på grund av att det var just lokala berättelser hade hon inga förväntningar på att det skulle bli en storsäljare i hela landet.

Därför kontaktade hon ett tryckeri på orten för att få hjälp med att trycka boken. En liten upplaga som kunde ökas om behovet fanns. På det sättet behövde Eva inte känna någon press när det gällde försäljning. Dessutom hade hon till sin lycka fått några av traktens företag som sponsorer.

En lycka svår att beskriva

Tillsammans med tryckeriet hade hon bestämt formatet. Det var skönt att ha dessa proffs som kunde hjälpa till då hon aldrig hade gjort något liknande förut. Det kändes högtidligt att lämna in manuskriptet till valt tryckeri. Sedan var det bara att vänta. Aldrig hade hon känt sig så spänd och förväntansfull. Till slut kom telefonsamtalet som bekräftade att boken var klar.

Hon hade pratat med bokhandlaren om boken, därför stod hon en timme senare utanför bokhandeln och såg sin bok i fönstret. Aldrig hade hon känt sig lika stolt som just i det ögonblicket. Läs mer om tryckeri på denna sajt: https://www.atta45.se/

Marksanering för nya användningsområden av mark

16 jun 2021

Marksanering behövs när kontaminerad mark ska användas till nya ändamål såsom bostäder eller kontor. En sanerad mark ökar handlingsfriheten vid försäljning och är bra för miljön.

Det finns gott om mark i attraktiva områden som tyvärr inte kan tas i fullt bruk på grund av att marken är kontaminerad av olika gifter från exempelvis tidigare industribruk. Genom en marksanering får du möjlighet att åter använda marken till nya bostäder, kontor eller utrymmen för allmänheten.

Samtidigt så ger en marksanering större handlingsfrihet vid en eventuell försäljning och ökar värdet på marken. Gifter i marken kan vara av en stor variation och det är viktigt med en rigorös provtagning och planering för bra resultat. Områden som ofta kräver sanering är exempelvis gamla bensinstationer, militära anläggningar, industrier och liknande.

Processen för en marksanering

Provtagning, provtagning och mer provtagning. I ett första skede är det av yttersta vikt att veta så exakt som möjligt om vilka gifter som finns i marken, och i vilken omfattning. I samarbete med kommunens miljöförvaltning upprättas sedan ett åtgärdsprogram. En bedömning görs på hur mycket som behöver göras för att få sanerat samtidigt som det är kostnadseffektivt.

Åtgärder som utförs är exempelvis sanering och bortforsling av kontaminerade schaktmassor och ersättandet med ny jord. Vidare så upprättas saneringskartor, nya provtagningar görs, liksom efterkontroller och slutdokumentation för att garantera ett väl utfört arbete.

Processen är omfattande, krav för att kunna säkerställa och använda marken till ändamål där människor kan komma att utsättas för eventuella gifter kräver ett väl dokumenterat och genomfört arbete.

Rent hemma A och O för att undvika smitta

25 aug 2020

Coronapandemin har fått många att bli mer medvetna om sin personliga hygien. Vi tvättar händerna oftare, spritar oss när vi har varit i butiker och är noga med att inte beröra ansiktet i onödan. Allt detta är givetvis positivt, men många glömmer bort att tänka på renligheten i det egna hemmet.

Virus av olika slag klarar att överleva i allt från timmar till flera dagar på olika material. Därför är det viktigt att tänka på att hålla en god hygien även i det egna hemmet. Själv kanske du inte har så stort intresse av att städa i tid och otid. Då kan det vara smart att anlita ett bra städföretag istället som hjälper dig att få det skinande rent och ge ett bättre skydd mot olika former av smitta.

Det är ju inte bara Covid-19 som man behöver vara orolig för att drabbas av utan även andra typer av bakterier och virus kan spridas på ytor såsom handtag, köksbänkar, via vattenkranar i kök och badrum med mera. Många fall av vinterkräksjuka skulle kunna undvikas om vi bara såg till att hålla bättre rent i våra hem.

Regelbunden städning ger ett bra grundläggande skydd

Genom att boka regelbunden hemstädning åtminstone en gång per vecka så får du ett bättre skydd i hemmet. Vid varje städtillfälle kommer utsatta ytor att rengöras noga så att inget missas eller glöms bort - något som annars är lätt hänt om man städar själv.

Skulle det vara så att ni har råkat bli sjuka ändå så är det viktigt att tänka på att noga göra rent ytor som man tar i med händerna. Om du har barn måste du även tänka från ett barns perspektiv. De tar kanske på ytor som du som vuxen inte har kontakt med såsom sidor på skåp och andra möbler, dörrkarmar och liknande.

De glömda ytorna

Det är också viktigt att tvätta alla kläder och sängkläder mycket noga om man skulle få in någon form av sjukdom i hemmet. Bakterier och virus har ofta extra goda chanser att överleva på just textil. Det kan innebära att man även måste rengöra soffa, dekorationskuddar och gardiner för att vara helt säker på att bli av med smittan. 

Det kan givetvis kännas jobbigt, men vill man vara säker på att smittan inte bara ska gå runt i familjen så behövs det ibland rejäla punktinsatser. Självklart bör du då inte boka städning av en städfirma utan ta hand om problemet på egen hand för att inte riskera att städpersonalen blir sjuk av arbetet. Men att anlita proffshjälp är ett utmärkt sätt att undvika att smitta kommer in i huset till att börja med.

Ta hjälp med din hemstädning redan idag och få mer tid över till annat samtidigt som du gör det lättare att hålla sjukdomar borta från hemmet.

Hur lång är livslängden på en speldator?

13 jun 2020

Vill du köpa en speldator och undrar vilken du ska välja? Gillar du att spela spel och interagera med andra? Skulle du vilja sitta vid en dator för att utveckla och designa egna datorspel?

Kanske tillhör du dem som älskar att spela datorspel och drömmer om att få delta i stora turneringar. Där det finns möjlighet att bli proffs och tjäna stora pengar på att få göra det du älskar. Spela varje dag och lära dig alla de avancerade spelen som finns att få tag på. Kanske vill du ha tillgång till den bästa datorn som finns på marknaden. Tänk vilken lycka att få gå in i en affär full av datorer och välja fritt bland alla modeller. Välja, vraka och jämföra för att se om du kan komma upp i hur mycket prestanda som helst. Skulle du för ett ögonblick fundera på livslängden på en speldator eller skulle det vara helt oväsentligt? En riktig speldator är avancerad, den går att bygga om, och den håller i många år.

En värld av möjligheter

Det finns säkert tusentals människor där ute som inte har en enda aning om hur en speldator ens fungerar. Vad ska man ha den till och varför skulle man vilja spela spel på en dator. Ja, en del gamla stofiler eller bakåtsträvare finns det säkert som undrar över mycket. Det beror troligtvis på att de aldrig har fått prova på hur det är att förflytta sig in till en magisk värld där allt kan hända. Där du själv har makten och kan träna upp din förmåga så du blir en mästare på det du gör. Ibland slipar du på den egna förmågan och ibland tränar du och spelar tillsammans med andra.

Olika roller för alla

I datorernas värld finns inga gränser för hur många nya människor du kan träffa över nätet. Inga begränsningar för hur mycket du får spela, och hela fältet av möjligheter ligger framför dig. Du blir ett med den virtuella världen och kan ta olika roller i spelen. Du är din egen koreograf och ställer upp dina egna spelregler ihop med dina vänner i teamet. I de olika spelen kan du vara vän med både människor du känner och andra du aldrig träffat förr. Du lär dig bli en flexibel teamspelare av stora mått. Det är bara fantasin som sätter gränser. Unna din en storslagen spelupplevelse med en riktig speldator.

Vilka däck passar min bil?

18 maj 2020

Känner du att något inte står rätt till med dina däck? Ibland kan det vara svårt att veta vad som är fel på bilens däck. Kanske var det längesen du kollade dem? Då är det dags för en däckservice!

Att bilens däck mår bra är helt väsentligt för en säker och behaglig biltur. Upplever du att det skumpar mycket, eller drar bilen åt ett visst håll? Kanske känns det som att den drar mer bränsle än vanligtvis? Allt kan vara tecken på att däckens kondition inte är som den ska vara. Det är inte bara obehagligt att köra med slitna däck utan det kan rent av vara farligt. I värsta fall kan utslitna däck eller brist på kontroll och service av dem leda till att de går sönder när du är ute och kör. Undvik riskerna och kolla status på dina däck!

Vad innebär däckservice?

Däckservice innefattar egentligen en hel del. Hjulinställning, skiftning och balansering – egentligen allt för att se till att däcken mår bra och är både säkra och funktionsdugliga på vägarna. Olika problem kräver olika åtgärder, helt enkelt. Det kan även innebära att byta däck eller att förvara sina däck på ett så kallat däckhotell. Många människor byter sina däck själva, vilket går jättebra att göra så länge man vet hur man gör. Andra tycker att det är mer praktiskt och tryggt att låta någon annan göra det. På ett däckhotell kan man låta förvara de fyra däck som inte sitter på bilen. Alla bilar kräver ju två uppsättningar – en för sommar och en för vinter. Många har inte plats, eller vill inte förvara den andra uppsättningen hemma. Då kan man för en liten slant förvara sina däck på ett däckhotell. Där är miljön anpassad för att inte negativt påverka däckens material.

Däck för dig och din bil

Hur vet man vilka däck man ska ha, och när? Kanske har du precis köpt en begagnad bil och vet inte vilka däck bilen ska ha. Det kan du få hjälp med av en yrkeskunnig. Denne kan dessutom hjälpa dig att byta däck när det är dags för nästa uppsättning. Det är viktigt att hålla koll på när det är dags att byta däck på bilen. Antingen byter du när vädret kräver, eller när lagen säger det. Det är också viktigt att hålla koll på är däckens slitage. Mönsterdjupet får vara minst 1,6 mm, alternativt 3 mm.

Innan du flyttar utomlands

11 maj 2020

Är du på väg ut mot nya äventyr och planerar en flytt utomlands? Då är det bra att reda ut vissa frågor som uppstår. Många bävar för flytten, och hur den ska gå till. Det kan ge en viss stress.

Vill du söka lyckan i ett annat land så bör du först och främst fundera ut vilket land du helst vill upptäcka. Är det sol och värme du vill ha chansen att ta mer tillvara på, kan en utlandsflytt till Sydeuropa vara en bra idé. Italien, Spanien och Portugal bjuder på många soltimmar under hela året och kan vara ett bra ställe för dig som vill till ett varmare klimat. Innan du far iväg till ditt nya land bör du se över allt pappersarbete, som exempelvis gällande försäkring och eventuellt visum. Ska du ge dig iväg längre bort än till Europa så kommer det att bli aktuellt med ett visum. Och för att reda ut allt som gäller för visum i ditt nya land är det bäst att kontakta dess ambassad, så får du korrekt information.

Packa och flytta

Utlandsflytt kan vara tidskrävande och det innebär mycket planering, men för att underlätta kan du anlita en flyttfirma som guidar dig genom hela processen. Innan du kontaktar din flyttfirma så bör du ha klart för dig hur mycket av alla dina saker du vill flytta med dig. För att komma fram till detta så kan du känna efter om du tror det är en permanent flytt eller om det kommer att vara för en kortare period. Om du vill stanna utomlands en kortare period som exempelvis ett år så kan du istället magasinera en del av dina saker. Och kanske i framtiden kommer du även att flytta dessa saker, men du har tid för att känna efter om du trivs på din nya bostadsort.

Tips innan du flyttar

En sak som gör stor skillnad är om du kan språket i ditt nya land, så ett värdefullt tips till dig är att lära dig språket. Ta en kurs innan du flyttar så du är förberedd, och fortsätt gärna med en kurs när du har anlänt. Och väl i ditt nya land, se till att öva så mycket som möjligt. Det kan du göra när du går ut för att fika, eller gå med i en språkgrupp som övar tillsammans. Lokalbefolkningen uppskattar när du försöker prata språket, så ut och öva med dig! Vi rekommenderar att läsa mer om hur du flyttar utomlands här: https://www.utlandsflytt.net/

Bjuda på mat på annan plats

25 apr 2020

Det finns en diger flora av restauranger att välja mellan om man vill gå ut och äta, men hur är det om man vill beställa mat till någon festlighet som är på en plats och en tid som man själv väljer?

När man beställer catering så är det ofta för att man vill kunna äta precis vad man vill, när man vill och var man vill. Det kan vara en affärslunch på kontoret, firande av en stor order på fabriksgolvet eller ett bröllop nere på stranden. Men det är inte enbart maten på annan plats som är grejen med catering, för då hade man kunnat köpa hämtmat, utan det är även att man får maten och drycken serverad på samma vis som om man hade varit på restaurang. Mitt på stranden kan man sitta på stolar vid ett bord och äta på vit linneduk och bli serverad något gott att dricka. Eller så kanske man istället vill ha en stor buffé av något slag, med en massa olika rätter att välja bland på ett tema. Det kan till exempel vara fisk och skaldjur, husmanskost eller libanesiska smårätter, eller meze, som hummus, piroger, kebab, kafta och baba ganoush.

Vilka som arbetar med catering

Många restauranger har även catering som en tjänst som de kan utföra om någon önskar, men det finns även de som specialiserat sig på enbart detta. Genomgående är att man tycker om friheten och variationen som det är att få åka iväg på olika platser och inte vara bunden vid samma lokal hela dagarna. Personal som arbetar inom området är ofta kreativa och tycker om att få överraska och hitta lösningar på hur man till exempel serverar lunch mitt i ett skogsparti eller håller ett barnkalas i badhuset. Men man måste också kunna ta de uppdragen som enbart handlar om att servera ostfrallor till hundratals aktieägare vid årsmöten.

Vilka mertjänster som man kan beställa

Eftersom det är vanligt att man beställer catering när det är events eller fester så finns även möjligheten att man kan beställa mer än enbart servering. Vanligt är att man också beställer någon som sköter garderoben, någon som tar hand om bordsplacering, en dörrvakt och kanske även någon som spelar musik som en dj eller ett band. Det kan även vara att man vill ha festen i ett tält utomhus eller att man önskar någon aktivitet eller lek.

Skrota bilen i Stockholm – ångest eller lättnad?

22 apr 2020

Hur bra den än har varit kommer punkten när en gammal bil bör skrotas. När den inte längre kan användas, av miljö- och säkerhetsskäl. Men vad gäller om man vill skrota bilen i Stockholm?

Kanske beror det på separationsångest, men många väntar alldeles för länge på att låta den gamla bilen gå till den ”eviga vilan”. Den har ju varit en trotjänare i alla år. Tänker man däremot ekonomi och klimat är det inte så smart. Men har man nu kommit så långt i tankarna kommer en annan fråga, i synnerhet om man ska skrota bilen i Stockholm. Bor man på landet kan man alltid bara låta den stå i slänten bakom vedbon. Men i Stockholm? Man kan ju inte låta den vanpryda hemmets annars så idylliska förortsgata. Men även om man bor lantligt, vilket man också kan göra i Stockholm, så förbjuder miljöbalken utsläpp av ämnen som kan förorena mark eller vatten. Och sådana ämnen står ju som spön i backen i bilar. Som bilägare har man alltså ett ansvar, även om bilen står på ens egen mark.

bilskrot från ovanför

Rätt papper

Nu är det inte så svårt som många tror att skrota bilen i Stockholm. Det finns auktoriserade bilskrotar. Auktoriserade, eftersom det är viktigt att företaget som man väljer följer alla lagar och regler, för miljöns skull. Man kan också få sin gamla bil hämtad om man inte vill köra iväg med den själv, eller om den kanske inte ens startar. När man vill skrota bilen i Stockholm måste man ha registreringsbevisets del 2 och legitimation. Tappat bort registreringsbeviset? Bilen har ju kanske inte körts på flera år. Inga problem! Hos Transportstyrelsen kan du beställa ett nytt. Det kostar heller ingenting att skrota bilen i Stockholm. Vill du få den hämtad så går det också bra mot en avgift. Den brukar ligga på runt 500 kronor.

Du är inte ensam!

Överväger man att skrota sin gamla ögonsten så ska man veta att man inte är ensam. Förra året skrotades inte mindre än över 187 000 bilar i Sverige. Över en femtedel, närmare bestämt 37 000, valde att skrota bilen i Stockholm. Visst har den varit en klenod, men den som minns all olja den läckt ut, dess egensinniga förmåga att vägra starta kalla vintermorgnar eller ovilja att släppa in minsta värme i kupén när utetemperaturen visar minus kommer nog ändå med lättnad vinka avsked till det gamla skrället.

När används vägmarkeringar?

5 mar 2020

Vägmarkeringar är för de allra flesta en naturlig del av vardagen som man knappt reflekterar över men följer automatiskt. Men när används vägmarkeringar egentligen och vad står de för?

I stort sett alla vägar har någon form av vägmarkering någonstans. Vägmarkeringen är en visuell hjälp till trafikanter och en nödvändighet för en säker framfart. Vägmarkeringars funktion är att upplysa trafikanter om vilka villkor som gäller för trafiken. Vägmarkeringar har som syfte att reglera, varna eller vägleda trafiken. Vägmärken kan förekomma ensamma eller tillsammans med andra vägmarkeringar som kompletterar varandra. Trafikanterna behöver inte bara vara den som framför en bil utan kan också gälla för andra trafikanter på vägen. Cyklister och gångtrafikanter är också en del av trafiken. Därför är det viktigt att kunna de grundläggande vägmarkeringarna även om man inte har någon form av körkort.

Vägmarkeringar, ett viktigt stöd i trafiken

Vanligen är vägmarkeringar vita med det finns undantag som används i ett fåtal fall. De grundläggande vägmarkeringar är:

  • Vägmarkeringen mittlinje markerar gränsen mellan körfält som är avsedda för färd i motsatta riktning. Körfältslinje anger själva gränsen mellan körfält för färd i samma riktning.
  • Kantlinje är en annan av de vanligaste vägmarkeringarna. Den är precis som det låter till för att ange körbanans yttre gräns.
  • Varningslinjen markerar att det inte rekommenderas att köra över på andra banan men det är inte olagligt. Ofta beror det på att sikten är skymd men det kan även vara andra faror.
  • Heldragen linje markerar att det är förbjudet för trafikanten att köra över linjen med något hjul. I Sverige används denna inte som mittlinje utan då används istället dubbel heldragen linje.

Andra vanliga vägmarkeringar

Något av det mest förekommande vägmärket är exempelvis något så vanligt som övergångsställe. Idag är det nog svårt att tänka sig vägar och städer utan övergångsställe, och framför allt hur många liv som räddats tack vare något så enkelt som några linjer på vägen. Andra vanliga vägmärken är körfältspilar som visar åt vilket håll trafikanterna bör eller ska fortsätta färden. Något som blivit mer vanligt är också texter och som upplyser om vägbanan är reserverad för något speciellt fordon. Det har blivit allt vanligare med reserverade vägbanor för buss, taxi och internationellt börjar det även bli vanligt med speciella filer för samåkare. Så det enklaste svaret är att vägmarkeringar används för att trafiken och alla trafikanter ska kunna färdas säkert och samtidigt så ska trafiken flyta på.

Ser du allt suddigare när du läser?

5 dec 2019

Det sägs att ungdomarnas läsande minskar, fast man måste ju samtidigt fråga sig vilket slags läsande som minskar. Om det är läsandet av böcker så är det troligen på det sättet. Däremot kan man ju anta att ungdomarnas och barnens läsande av texter på datorn troligen är lika frekvent som förut. Dessutom tränas barn och ungdomar att tolka och förstå bilder och filmer på annat sätt än den vuxna generationen. Ungdomarna och barnen klarar också av att uppfatta allt fler bilder under kortare tid.

Så vad borde man göra för att barns och ungdomars kunskap inte ska bli mindre bara för att de läser färre böcker? Särskilt män och pojkar läser allt mindre. Så vad borde man göra för att få dem att läsa mer? Oberoende om mediet? Här kommer vi med några kvalificerade förslag på hur man kan få ungdomar och män att läsa fler böcker.

Anpassa fler böcker till mobilen

Antagligen borde man anpassa fler böcker till den display som finns i mobilen. Om det nu är så att ungdomarna vill se fler saker i sin mobil, så borde man anpassa alla böcker så att de passar att läsa i den egna mobilen. Mobilen är det som de flesta ungdomar alltid har med sig. Om de kan ladda hem fler böcker i sin mobil, så kommer de alltid har tillgång till text som de kan läsa i sin egen mobil.

Läs fler böcker för barn

Det sägs att läsandet börjar när barnen är små. Ska man starta bra vanor så bör föräldrarna starta dem redan när barnen är små och man kan påverka dem. Så vill man starta bra läsvanor hos sina egna barn, bör man börja läsa böcker för barnen när de är mycket små. Endast på så sätt kommer man att kunna inspirera dem att läsa även när de blir större. Och det väcker också frågan om hur vuxna själva gör.

Barn gör som deras föräldrar

Om barnen ser att deras föräldrar som är vuxna, gör, alltså om de läser, då kommer troligtvis även barnen att vilja läsa när de är vuxna. Börjar man en gång läsa och kanske hittar den föfattare vars böcker som man gillar att läsa, så är det sedan lättare att fortsätta även högt upp i åldern. Och tycker man att texten blir allt suddigare att läsa i takt med att man blir äldre, så kan det bero på att man kan behöva särskilda läsglasögon för att kunna läsa boken bra. Här kan man läsa mer om läsglasögon på: seochle.se.

Trollkarlar i litteraturen | Från Stockholm till Övärlden

5 okt 2019

Trollkarlar i litteraturen | Från Stockholm till Övärlden

Trollkarlar är ett ämne som verkar ligga många författare varmt om hjärtat. Här möter vi tre, varav en är från Stockholm!

Litteratur är magiskt i många bemärkelser. Själv älskar jag att läsa om övernaturliga händelser och platser som inte finns i verkligheten. Självklart är jag därför också ett stort fan av trollkarlar i litteraturen, både av sådana som hankar sig fram på socialbidrag och sådana som tar hela världar i besittning. Goda, onda, kraftfulla, svaga – alla typer av trollkarlar går hem hos mig.

Jag ska väl inte sticka under stol med att jag själv hade lite trollkarlsdrömmar som liten. Av mina tappra försöka med att trolla bort kort och näsdukar framför låtsat häpna släktingar blev dock intet, utan jag får nöja mig med att drömma mig bort till magins värld med hjälp av litteraturen. Här tipsar jag om tre av mina trollkarlsfavoriter ur böckernas värld.

Trollkarls magiska utrustning

Skräcken slår klorna i trollkarl från Stockholm

Rörelsen: den andra platsen av John Ajvide Lindqvist (2015)

John Ajvide Lindqvist känner väl de flesta till numera. Han slog igenom med vampyrromanen Låt den rätte komma in, som utspelar sig bland hyreshusen i Blackeberg i nordvästra Stockholm och som även legat till grund för två hyllade filmer, en svensk och en amerikansk. Men innan han började skriva skräck försörjde han sig som trollkarl i Stockholm.

En av Lindqvists största styrkor som författare är hans förmåga att blanda skräck med vardagsrealism. Extra tydligt blir det i den här boken, som är den andra delen i en trilogi som kretsar kring de mörka krafter som ruvar i och kring Brunkebergstunneln, den tunnel i Stockholm som går mellan Birger Jarlsgatan på Östermalm och den plats på Sveavägen där Olof Palme blev skjuten i februari 1986.

Denna roman utspelar sig under de månader som leder fram till statsministermordet, och vi får följa den unge John och hans tappra försök att slå sig fram som trollkarl i Stockholm, samtidigt som mystiska händelser och krafter i huset där han bor, alldeles intill tunneln, för honom och hans till synes helt vanliga grannar allt närmare något mörkt och hotfullt som tar sin ände i absolut förskräckelse.

Tove Janssons genombrott om trollkarlens hatt

Trollkarlens hatt av Tove Jansson (1948)

Mumintrollen är kända och älskade över hela världen. Själv har jag läst romanerna om Mumintrollen, som många helt felaktigt avfärdar som barnböcker, så många gånger att jag tappat räkningen.

I Trollkarlens hatt, som är den tredje boken om trollen och var den bok som verkligen innebar ett genombrott för Tove Jansson, hittar Mumintrollet en hatt som visar sig ha magiska egenskaper. Så fort någonting läggs i hatten så startar en kedja av besynnerliga händelser som till och med förbryllar de världsvana Mumintrollen. Många höjdpunkter finns i den här boken, som en rättegång där Mårran närvarar med sin iskyla, och till sist även ett besök av Trollkarlen själv.

En fantasyklassiker som är helt magisk

Trollkarlen från övärlden av Ursula K. Le Guin (1968)

Om ni ännu inte upptäckt Le Guins fantastiska romanserie, som från början var en trilogi men med tiden har vuxit till sex romaner, så ska jag inte säga för mycket. Men jag kan lova er att om ni har den minsta dragning till fantasylitteratur så har vi här att göra med en mästares uppvisning i genren. Trollkarlen... är den första boken och utkom redan 1968.

I Övärlden finns människor precis som vi, men där finns också drakar, magi och en pojke som får chansen att utveckla sin magiska förmågor i en trollkarlsskola. Till skillnad mot Harry Potter så lyckas inte Ged, som pojken heter, med allt han företar sig utan det här är en betydligt mer komplex och intressant historia, som både vant rör sig inom fantasygenren och tar ut svängarna rejält mot psykologi, sociologi och filosofi. Ett läsmåste för den som gillar trollkarlar!

Här kan du även läsa om en riktig trollkarl i Stockholm: https://www.trollkarl.org/

← Äldre inlägg

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.