När används vägmarkeringar?

5 mar 2020

Vägmarkeringar är för de allra flesta en naturlig del av vardagen som man knappt reflekterar över men följer automatiskt. Men när används vägmarkeringar egentligen och vad står de för?

I stort sett alla vägar har någon form av vägmarkering någonstans. Vägmarkeringen är en visuell hjälp till trafikanter och en nödvändighet för en säker framfart. Vägmarkeringars funktion är att upplysa trafikanter om vilka villkor som gäller för trafiken. Vägmarkeringar har som syfte att reglera, varna eller vägleda trafiken. Vägmärken kan förekomma ensamma eller tillsammans med andra vägmarkeringar som kompletterar varandra. Trafikanterna behöver inte bara vara den som framför en bil utan kan också gälla för andra trafikanter på vägen. Cyklister och gångtrafikanter är också en del av trafiken. Därför är det viktigt att kunna de grundläggande vägmarkeringarna även om man inte har någon form av körkort.

Vägmarkeringar, ett viktigt stöd i trafiken

Vanligen är vägmarkeringar vita med det finns undantag som används i ett fåtal fall. De grundläggande vägmarkeringar är:

  • Vägmarkeringen mittlinje markerar gränsen mellan körfält som är avsedda för färd i motsatta riktning. Körfältslinje anger själva gränsen mellan körfält för färd i samma riktning.
  • Kantlinje är en annan av de vanligaste vägmarkeringarna. Den är precis som det låter till för att ange körbanans yttre gräns.
  • Varningslinjen markerar att det inte rekommenderas att köra över på andra banan men det är inte olagligt. Ofta beror det på att sikten är skymd men det kan även vara andra faror.
  • Heldragen linje markerar att det är förbjudet för trafikanten att köra över linjen med något hjul. I Sverige används denna inte som mittlinje utan då används istället dubbel heldragen linje.

Andra vanliga vägmarkeringar

Något av det mest förekommande vägmärket är exempelvis något så vanligt som övergångsställe. Idag är det nog svårt att tänka sig vägar och städer utan övergångsställe, och framför allt hur många liv som räddats tack vare något så enkelt som några linjer på vägen. Andra vanliga vägmärken är körfältspilar som visar åt vilket håll trafikanterna bör eller ska fortsätta färden. Något som blivit mer vanligt är också texter och som upplyser om vägbanan är reserverad för något speciellt fordon. Det har blivit allt vanligare med reserverade vägbanor för buss, taxi och internationellt börjar det även bli vanligt med speciella filer för samåkare. Så det enklaste svaret är att vägmarkeringar används för att trafiken och alla trafikanter ska kunna färdas säkert och samtidigt så ska trafiken flyta på.

Ser du allt suddigare när du läser?

5 dec 2019

Det sägs att ungdomarnas läsande minskar, fast man måste ju samtidigt fråga sig vilket slags läsande som minskar. Om det är läsandet av böcker så är det troligen på det sättet. Däremot kan man ju anta att ungdomarnas och barnens läsande av texter på datorn troligen är lika frekvent som förut. Dessutom tränas barn och ungdomar att tolka och förstå bilder och filmer på annat sätt än den vuxna generationen. Ungdomarna och barnen klarar också av att uppfatta allt fler bilder under kortare tid.

Så vad borde man göra för att barns och ungdomars kunskap inte ska bli mindre bara för att de läser färre böcker? Särskilt män och pojkar läser allt mindre. Så vad borde man göra för att få dem att läsa mer? Oberoende om mediet? Här kommer vi med några kvalificerade förslag på hur man kan få ungdomar och män att läsa fler böcker.

Anpassa fler böcker till mobilen

Antagligen borde man anpassa fler böcker till den display som finns i mobilen. Om det nu är så att ungdomarna vill se fler saker i sin mobil, så borde man anpassa alla böcker så att de passar att läsa i den egna mobilen. Mobilen är det som de flesta ungdomar alltid har med sig. Om de kan ladda hem fler böcker i sin mobil, så kommer de alltid har tillgång till text som de kan läsa i sin egen mobil.

Läs fler böcker för barn

Det sägs att läsandet börjar när barnen är små. Ska man starta bra vanor så bör föräldrarna starta dem redan när barnen är små och man kan påverka dem. Så vill man starta bra läsvanor hos sina egna barn, bör man börja läsa böcker för barnen när de är mycket små. Endast på så sätt kommer man att kunna inspirera dem att läsa även när de blir större. Och det väcker också frågan om hur vuxna själva gör.

Barn gör som deras föräldrar

Om barnen ser att deras föräldrar som är vuxna, gör, alltså om de läser, då kommer troligtvis även barnen att vilja läsa när de är vuxna. Börjar man en gång läsa och kanske hittar den föfattare vars böcker som man gillar att läsa, så är det sedan lättare att fortsätta även högt upp i åldern. Och tycker man att texten blir allt suddigare att läsa i takt med att man blir äldre, så kan det bero på att man kan behöva särskilda läsglasögon för att kunna läsa boken bra. Här kan man läsa mer om läsglasögon på: seochle.se.

Trollkarlar i litteraturen | Från Stockholm till Övärlden

5 okt 2019

Trollkarlar i litteraturen | Från Stockholm till Övärlden

Trollkarlar är ett ämne som verkar ligga många författare varmt om hjärtat. Här möter vi tre, varav en är från Stockholm!

Litteratur är magiskt i många bemärkelser. Själv älskar jag att läsa om övernaturliga händelser och platser som inte finns i verkligheten. Självklart är jag därför också ett stort fan av trollkarlar i litteraturen, både av sådana som hankar sig fram på socialbidrag och sådana som tar hela världar i besittning. Goda, onda, kraftfulla, svaga – alla typer av trollkarlar går hem hos mig.

Jag ska väl inte sticka under stol med att jag själv hade lite trollkarlsdrömmar som liten. Av mina tappra försöka med att trolla bort kort och näsdukar framför låtsat häpna släktingar blev dock intet, utan jag får nöja mig med att drömma mig bort till magins värld med hjälp av litteraturen. Här tipsar jag om tre av mina trollkarlsfavoriter ur böckernas värld.

Trollkarls magiska utrustning

Skräcken slår klorna i trollkarl från Stockholm

Rörelsen: den andra platsen av John Ajvide Lindqvist (2015)

John Ajvide Lindqvist känner väl de flesta till numera. Han slog igenom med vampyrromanen Låt den rätte komma in, som utspelar sig bland hyreshusen i Blackeberg i nordvästra Stockholm och som även legat till grund för två hyllade filmer, en svensk och en amerikansk. Men innan han började skriva skräck försörjde han sig som trollkarl i Stockholm.

En av Lindqvists största styrkor som författare är hans förmåga att blanda skräck med vardagsrealism. Extra tydligt blir det i den här boken, som är den andra delen i en trilogi som kretsar kring de mörka krafter som ruvar i och kring Brunkebergstunneln, den tunnel i Stockholm som går mellan Birger Jarlsgatan på Östermalm och den plats på Sveavägen där Olof Palme blev skjuten i februari 1986.

Denna roman utspelar sig under de månader som leder fram till statsministermordet, och vi får följa den unge John och hans tappra försök att slå sig fram som trollkarl i Stockholm, samtidigt som mystiska händelser och krafter i huset där han bor, alldeles intill tunneln, för honom och hans till synes helt vanliga grannar allt närmare något mörkt och hotfullt som tar sin ände i absolut förskräckelse.

Tove Janssons genombrott om trollkarlens hatt

Trollkarlens hatt av Tove Jansson (1948)

Mumintrollen är kända och älskade över hela världen. Själv har jag läst romanerna om Mumintrollen, som många helt felaktigt avfärdar som barnböcker, så många gånger att jag tappat räkningen.

I Trollkarlens hatt, som är den tredje boken om trollen och var den bok som verkligen innebar ett genombrott för Tove Jansson, hittar Mumintrollet en hatt som visar sig ha magiska egenskaper. Så fort någonting läggs i hatten så startar en kedja av besynnerliga händelser som till och med förbryllar de världsvana Mumintrollen. Många höjdpunkter finns i den här boken, som en rättegång där Mårran närvarar med sin iskyla, och till sist även ett besök av Trollkarlen själv.

En fantasyklassiker som är helt magisk

Trollkarlen från övärlden av Ursula K. Le Guin (1968)

Om ni ännu inte upptäckt Le Guins fantastiska romanserie, som från början var en trilogi men med tiden har vuxit till sex romaner, så ska jag inte säga för mycket. Men jag kan lova er att om ni har den minsta dragning till fantasylitteratur så har vi här att göra med en mästares uppvisning i genren. Trollkarlen... är den första boken och utkom redan 1968.

I Övärlden finns människor precis som vi, men där finns också drakar, magi och en pojke som får chansen att utveckla sin magiska förmågor i en trollkarlsskola. Till skillnad mot Harry Potter så lyckas inte Ged, som pojken heter, med allt han företar sig utan det här är en betydligt mer komplex och intressant historia, som både vant rör sig inom fantasygenren och tar ut svängarna rejält mot psykologi, sociologi och filosofi. Ett läsmåste för den som gillar trollkarlar!

Här kan du även läsa om en riktig trollkarl i Stockholm: https://www.trollkarl.org/

Rapport ur ett lås

3 jul 2019

Det finns en roman som heter "Rapport från en skurhink, utgiven av Maja Ekelöf som kom ut 1970. Boken gjorde succé och blev snabbt utgiven även på danska, norska och finska. Den handlar om Maka som är ensamstående och lågavlönad mamma till em barn som redan är på väg ut ur barndomshemmet. Hon är städerska men egentligen intresserad av litteratur, och mycket väl insatt i det då, rådande politiska läget både utomlands som hemma i Sverige. Det intressanta med boken är väl att den går emot den gängse bilden av vad en städerska ska vara intresserad av. Att en enkel städerska ska mest vara korkad, eller ointresserad av någon annan verklighet än den kring den egna skurhinken. Det brukar ju vara fel när man gör antaganden, utan att veta.

Fördomar är alltid förvrängd verklighet

Det är alltid intressant när man spränger fördomar och visar på en större verklighet. Vi omgärdar oss så gärna med fördomar då sådant gör att det känns lättare att dela in folk efter olika fack. Hur är arbetarklassen? Vad nöjer de sig med? Hur är medelklassen? Hur är överklassen? Det är märkligt det att vi ser skillnaderna mellan klasser i Sverige, vidga sig i raketfart, men ändå är det ingen som pratar om klasser över huvudtaget. Inte ens Vänstern gör det längre. Just med tanke på att klasserna vidgas och att det blir allt större skillnad mellan de allra rikaste och de allra fattigaste, så finns det en bred massa, just bland de fattigare och lågavlönade som röstar på Sverigedemokraterna. Det är samma fenomen i USA, där de fattiga röstade på Trump. Både Sverigedemokrater och Trump för en politik som är mycket mer åt höger. Mycket, mycket mer höger än Moderaterna i Sverige och Republikanerna i USA. Hur kommer det sig?

Vi behöver fler som visar hur verkligheten ser ut

Kanske andra politiker har missat det stora missnöjet bland alla dessa missnöjda, som hellre skyller alla samhällets missar, ueblivna ekonomiska framgångar på den grupp av människor som har det ännu sämre än de själva; invandrarna, för det är detta som är gemensamt både för Trump och för Sverigedemokraterna; de vill köra ut alla invandrare och stoppa flyktingar från att att ta sig till USA och Sverige. Istället för att inse att det inte är invandrarnas fel att de lågavlönade har så låga löner, skyller man på dem. Det är både fult, gement och dessutom riktigt korkat. Man borde öppna dörrarna för var problemet egentligen hör hemma: bland alla de rika girigbukarna till företagare som tjänar miljarder på att arbetarna bara har låga löner. Vi behöver fler som visar oss hur verkligheten ser ut; ge oss nycklar så vi kan öppna dörrarna för var problemet ligger egentligen.

Litteratur att packa med på safariresan

27 maj 2019

Planerar du att göra en safariresa till Afrika? Det är något jag aldrig provat på, men i hemlighet drömmer om då och då. Även om det hela känns lite gammaldags och kolonialt så kan jag inte låta bli att förtjusas av det romantiska med safari; att bo på en lodge, träffa lokalbefolkning och även turister från hela världen att dela sin fascination för vilda djur och otyglad natur med. Att gå och lägga sig bakom myggnätet i skenet av en oljelampa, och att vakna av solens första strålar i den krispiga gryningen...

Modern safari är en viktig verksamhet

Safari är en stor näring i länder som Sydafrika, och nationalparkerna där safariresorna anordnas har faktiskt varit räddningen för många av de djurarter som nästan höll på att utrotas under 1900-talet, framför allt p grund av storskalig jakt utövad av europeiska kolonisatörer. Att göra en safariresa är idag ett sätt att bidra till parkernas och djurens överlevnad.

Även om syftet med en safari i Sydafrika och andra länder framför allt är att se vilda djur måste man som boknörd ändå planera lite kring sitt läsande. Det finns alltid några minuter över att sticka ner näsan i en bok och drömma sig bort. Det här är två böcker jag absolut kan rekommendera att du packar ner när du ska resa på en safari till Afrika.

Äventyr i vildmarken

Den första boken heter i svensk översättning just Safari (A Falcon Flies) och är skriven av den zambiske författaren Wilbur Smith. Den utkom första gången 1980 och har getts ut i svensk översättning flera gånger. Numera är den slutsåld i bokhandlarna men går lätt att få tag i på antikvariat eller på bibblan.

Safari är den första boken i en serie som skildrar släkten Ballantynes öden och äventyr. Den utspelar sig på 1860-talet när den unga läkaren Robyn Ballantyne återvänder till södra Afrika tillsammans med sin bror. Syftet med resan är att söka efter deras far, som var missionär och försvunnit spårlöst några år tidigare. Men Robyn drivs också av idealism och är fast besluten att förse afrikanerna med medicin, kristendom och en väg ut ur slaveriet. En stor uppgift för en enda person, och saker och ting går inte heller precis som Robyn vill.

Safari är en riktig äventyrsroman som är väldigt spännande att läsa. Men Smiths stora styrka som författare ligger i förmågan att blanda fakta och fiktion. Det här är en bok som utspelar sig i en dramatisk tid när slaveriet rasade i Afrika, samtidigt som stora delar av kontinenten var outforskad. Syskonens resa genom detta vilda land blir i Smiths händer till fantastisk litteratur.

Revolutionär kampglöd i 1900-talets Afrika

Den andra boken är Segrarens krans (A Wreath for Udomo) av Peter Abrahams.

Peter Abrahams var en av de första svarta afrikanska författare vars litteratur blev internationellt uppmärksammad. Han föddes och växte upp i slummen utanför Johannesburg och blev under sin uppväxt klassad som färgad i det sydafrikanska apartheidsystemet. Han emigrerade till England 1939 och jobbade som journalist samtidigt som han skrev skönlitteratur på fritiden. 1957 flyttade han till Jamaica där han sedan levde till sin död 2017.

Segrarens krans handlar om Michael Udomo, en svart man som studerat i London, men återvänder till Afrika, till det fiktiva landet Panafrika, där han hjälper invånarna att göra revolution mot det koloniala systemet och kämpa sig till frigörelse. Segrarens krans blev hyllad som en bok som förutspådde många av de afrikanska nationernas väg ut ur det koloniala förtrycket, både politiskt och kulturellt. Den blev också kritiserad för att vara alltför våldsam och uppviglande, mestadels så klart av personer som inte tyckte att frigörelse var något som de ursprungliga afrikanerna skulle sträva mot. En mycket intressant och läsvärd bok som också gjorts om till hyllad pjäs av amerikanen William Branch.

 

Allt vanligare att trycka sin egen bok

21 maj 2019

Har du stött på någon refuserad författare på länge? Nej, det var ett tag sedan man träffade på en sådan person, som var ett sådant vanligt inslag i gatubilden i Stockholm förr om åren. Nuförtiden är det många författare som inte ens bryr sig om att skicka in sina manus till förlagen, bara för att få ett milt men obönhörligt formulerat refuseringsbrev några veckor senare. Nej, i stället rår man själv om sina verk, behåller alla rättigheter och trycker upp en egen liten upplaga på 200 exemplar hos ett tryckeri i Stockholm, eller kanske till och med lägger in boken hos en så kallad print-on-demand-tjänst, där varje exemplar bara trycks upp om och när det skulle råka finnas en intresserad köpare.

Ta sitt manus till ett tryckeri

Det är klart det är frestande för en författare som slitit länge med en roman eller diktsamling att känna att de så fort som möjligt måste ut till massorna. Och nuförtiden är det så enkelt, bara att skicka sin textfil till ett tryckeri och beställa ett gäng tryckta böcker. Vad gäller designen finns ofta någon form av system med mallar, och det är lätt även för den som inte har helkoll på grafisk design att få till en bok som ser relativt bra ut. Att hitta ett tryckeri i Stockholm som erbjuder tryck av böcker är enkelt.

Print-on-demand

En annan väg att gå om man inte vill försöka passera förlagens nålsöga är att vända sig till ett tryckeri som erbjuder print-on-demand. Ja, tryck-på-beställning alltså. Denna tjänst är precis vad det låter som. Så fort författaren har hittat en köpare till boken skickas en beställning till tryckeriet, som trycker boken och skickar den till köparen. Detta är en fenomenal tjänst för en författare med små medel, eftersom den inte kräver någon investering alls. Print-on-demand är lämpligt om man inte räknat med att sälja fler än ett femtiotal böcker, men för större upplagor finns det mer pengar att tjäna genom att trycka upp en liten upplaga på några hundra böcker.

Bra eller dåligt för litteraturen?

Hur ska vi läsare då ställa oss till att det numera finns en uppsjö böcker som ges ut ”independent” och som inte kvalitetsstämplats av något förlag med anställda redaktörer och lektörer? Ja, personligen tycker jag att det är fantastiskt att det finns möjlighet att runda förlagens ofta alltför snäva syn på vad som ska ges ut i Boksverige. Vi får inte glömma att bokförlagen idag, liksom till exempel skivbolag varit länge, är oerhört fokuserade på vad som säljer och vad ”folk vill ha”. Att även författare som struntar i vad folk vill ha har möjlighet att ge ut böcker är ju bara strålande. Visst ges det ut tonvis av värdelös litteratur genom print-on-demandtjänsterna, men det finns också mycket som är uppfriskande i den nya bokfloden. Jag tror att fenomenet med egenutgivna böcker kommer att vitalisera litteraturen i det långa loppet.

Boktips om misslyckad författare

Vill man läsa en riktigt hopplös bok om livet som misslyckad författare kan jag rekommendera den finlandssvensken Stefan Hammaréns Loserförfattarfabriken från 2017. Denna bok, som dock faktiskt givits ut på ett riktigt förlag, är en tegelsten på 437 sidor som handlar om Loserförfattaren som sitter och försöker skriva ”som man borde skriva för att nå framgång”, men det går så klart åt pipan. Boken har beskrivits som ”en i alla bemärkelser omöjlig bok” och som en ”svårartad och huvudvärksbringande textmassa”. Som motpol till vårens alla spänningsromaner och självhjälpsböcker passar den hursomhelst utmärkt.

Flyttar är ett tacksamt ämne att skriva om

6 apr 2019

Böcker och litteratur handlar om att ta med läsaren på en resa; inte sällan en resa genom författarens egna erfarenheter. Genom detta kan man skapa förståelse och man kan lindra smärta för andra. Alla ämnen är lika viktiga och det spelar egentligen ingen roll om det handlar om böcker för ungdomar eller vuxna; ställer man som författare frågor och skapar tankar hos läsaren så har man lyckats med sitt uppsåt.

Det vi ska titta närmare på här är ett ämne som är tacksamt att skriva om då det berör de flesta av oss. Att flytta. I genomsnitt så flyttar varje svensk tio gånger under en livstid. Varje flytt är också unik. Även om de flesta blir självklara - man flyttar hemifrån, man flyttar från mindre till större bostäder och man kanske flyttar ihop med den man älskar - så är dessa ändå skilda från varandra. Flyttar kan alltid beskrivas ur olika perspektiv och från olika synvinklar. Vi ger några exempel.

    • Den längre flytten. Hur är det att flytta från ett annat land och hur är det att fly från exempelvis ett krig? Att denna typ av flykt ständigt är aktuell behöver inte förklaras vidare. Idag så kan en sådan bok öka på förståelsen för de svårigheter som flyktingar dagligen möter i Sverige. Det skapar perspektiv och det ger anonyma personer ansikten. En person du möter kan vara en högutbildad människa med hög status i sitt eget hemland - men där han/hon numera är förpassad till anonymitetens bakgård i Sverige. Det är ett ständigt aktuellt ämne som aldrig slutar beröra.
    • Då någon närstående flyttar. Böcker om skilsmässor är även de viktiga. Inte minst för barn och ungdomar vars föräldrar står inför att skiljas - och för föräldrarna själva också. Läs på om hur andra personer upplevt sina skilsmässor och försök att undvika att kliva i samma fällor. För barn kan det viktigaste med en sådan bok vara insikten om att man inte är ensam och att det inte är någon katastrof att se mamma och pappa gå skilda vägar.
    • Det stora äventyret: Flytten med stort F. En person lämnar tryggheten hos föräldrarna för att flytta utomlands, för att flytta till en annan stad, för att testa vingarna någon annanstans helt enkelt. Vad kan gå fel? En hel del. Dessa typer av böcker är alltid läsvärda då de till stor del innehåller en hel del dråpliga situationer och roliga anekdoter.

Förslag på böcker om flyttar

Får man som läsare önska lite och komma med förslag till dig som författare som kanske har lite krampkänning i skrivnerven? Vad bra. Då är vårt förslag i ämnet flyttar att skriva en bok som utgår från de som sköter en flytt: en flyttfirma.

Tänk vad många infallsvinklar som en bok om denna bransch kan ge - man får vara inne i en familjs innersta sfär, man får kanske agera både flytthjälp och psykolog, man får skäll, man har stress som att orosmoment och man får hantera både värdefulla saker och svårflyttat material - tänk bara en pianoflytt från en högre våning i en lägenhet i Stockholm! - och man kan skapa massor av karaktärer som löper genom hela boken.

Bara en pianoflytt i Stockholm skulle gott och väl kunna täcka ett helt humoristiskt kapitel. Hur får man ner ett piano och hur kan man därefter få detta på plats i bilen utan att det går sönder - och hur genomför man nästa del av en pianoflytt då instrumentet väl ska på plats i den nya bostaden? En flyttgubbe kanske visar sig ha absolut gehör och vägrar att överlämna pianot till den rättmätiga ägaren. Här är vi något stort på spåren.

En flyttfirma i Stockholm som utgångspunkt

Varför inte? Kan man skriva spännande böcker om andra yrkesgrupper så borde väl en flyttfirma vara perfekt sett till att de flyttar överallt, hos alla - från fattiga till rika -, att de befinner sig både hos lyckliga och olyckliga och att de, som sagt, även kan råka ut för exempelvis en pianoflytt som kräver en massa omsorg (och säkerligen en del dråpliga situationer både vid planering och genomförande).

Vi är väl medvetna om att de flesta författare är känsliga violer som helst vill skapa allting från start till mål. Som bokälskare så är det något som vi också avgudar och en egenskap vi verkligen avundas. Men, just det här förslaget kunde vi inte motstå att ge. Du som tar det och spinner vidare kan tacka oss då du hämtar ut ditt Augustpris om något år

Böcker om skilsmässor sinar aldrig

1 apr 2019

Antalet skilsmässor i Sverige ligger ganska stadigt från år till år - men på en väldigt hög nivå rent procentuellt och i jämförelse med andra länder. Statistik säger emellertid inte allt och den går att tolka på många sätt; det kan i det här fallet exempelvis handla om att vi de facto tillåts att gå skilda vägar i Sverige. I många andra länder så är ett äktenskap orubblig och skilsmässan omöjlig då det handlar om den största skammen. Som exempel alltså.

Skilsmässor är tacksamma att skriva om rent skönlitterärt och där författaren verkligen kan sätta känslor på pränt; känslor som många kan identifiera sig med och där igenkänningsfaktorn blir hög hos läsarna. Att läsa en skilsmässobok blir som att stå vid ett fönster och titta rakt in i en annan familjs olycka - eller lycka, beroende på hur man ser på saken. En skilsmässa kan även vara direkt lycklig och ömsesidig: båda parter kan må bättre utan varandra.

Det visade inte minst boken Happy Happy - En bok om skilsmässa. I den skriver kända författarinnor om den lycka - den tabubelagda lycka - som kan uppkomma av friheten av att bryta sig loss från ett dysfunktionellt äktenskap. En annan, lite mer dråplig, bok om skilsmässan är Martina Haags verk Det är någonting som inte stämmer som nästan i realtid behandlade - fiktivt - hennes skilsmässa från Erik Haag och den senares romans med kollegan Lotta Lundberg. Den boken gränsar nästan mot en inbunden variant av Se&Hör och är, enligt oss, lite på gränsen.

Umgängesrätt, vårdnadstvist och barnperspektiv

Vi säger att den är på gränsen av en anledning - och det gäller för övrigt många av dessa böcker. I många fall så glömmer man bort barnen och att de också befinner sig i en känslig situation; en situation och en tid som kan avgöra hela deras framtid. Var ska vi bo, kommer vi att bo hos mamma eller pappa, finns umgängesrätt, kan det bli en vårdnadstvist?

Frågor som kan göra ett barn förvirrade och som kan skapa skuldkänslor: är skilsmässan mitt fel - skiljer sig mamma och pappa för att de inte älskar mig längre? Många glömmer barnens perspektiv och man ser till sin egen vinning. Något som inte nödvändigtvis behöver innebära att man skriver en bok om saken - alla har inte samma talang som exempelvis Martina Haag.

I vanliga livet så är den egna vinningen istället något som yttrar sig i att man försöker inte ställa sig över vår umgängesrätt och genom detta också hindra barnen från kontakt med den andra föräldern. Umgängesrätt är en viktig del som man måste respektera och där kan man inte se sig själv som någon högre makt. Menas här: bara för att man själv inte längre älskar barnens pappa så innebär det inte att barnen ska fråntas sin rätt till umgänge; barnen älskar fortfarande sin pappa och vice versa.

Den egna vinsten - om man nu får ensam vårdnad - är dessutom, ur fler än ett perspektiv, en ren pyrrhusseger: vår umgängesrätt gäller fortfarande och en vunnen vårdnadstvist innebär inte att barnens band till pappan kapas. Där kanske ett uppslag till en bok finns? En vårdnadstvist som initieras av den ena föräldern av ren hämnd, men som biter tillbaka och ger den andre ensam vårdnad och där endast vår svenska umgängesrätt möjliggör ett fortsatt umgänge. Klart står att det skulle innebära ett helt nytt perspektiv av en skilsmässa.

Skaffa kontor till författandet?

29 mar 2019

Är du författare och behöver jobba produktivt? När det kommer till ett yrke som författare kan man egentligen arbeta var som helst. Som författare sitter ju allt i ens eget huvud, det man behöver är en dator (med ordbehandlingsprogram), ett skrivbord och en bekväm skrivbordsstol och möjligen en skrivare, så att man lättare kan läsa den text som man har skrivit. Dessutom brukar de allra flesta förlagen vilja ha manus på papper och inte bara på ett USB-minne eller en fil på datorn. 

Hur är det med självdisciplinen?

Om man har svårt att kunna koncentrera sig hemma och börjar plocka in i diskmaskin och liknande i stället för att disciplinerat sätta sig och skriva på boken, då kan det vara bättre att skaffa sig ett kontor. Då kan man ägna sig åt att plocka i diskmaskinen när man är hemma och skriva på sin bok när man är på sitt kontor. Andra kan vara självdisciplinerade, men alla kan inte det. Då kan det vara bättre att öka sin självkännedom och iaktta sig själv. Hur många timmar skrev jag på min bok när jag jobbade hemma? Och hur många timmar arbetade jag på min bok när jag jobbade borta? Har du kollen på de där timmarna är det enklare att ta ett beslut om var någonstans som du bör arbeta.

Kontor behöver inte vara dyra

Man kan komma över kontor som inte kostar en hel förmögenhet. Skaffar man sig ett alldeles eget kontor kan det kosta en del, särskilt om man önskar sig ett kontor i Stockholms innerstad, vilket de flesta vill. Det är väl därför som det kostar så mycket. Så kan man tänka sig att skaffa sig ett kontor utanför Stockholm, kan man få ner priset på kontoret. Sedan kan man alltid dela på ett kontor med andra som också har liknande arbete som en själv. Då delar man på hyran. Och man kan passa på att dela på skrivare, papper, telefoner, kaffebryggare, tebryggare och porslin. På så sätt kan man skaffa sig "arbetskompisar" om man så önskar. Ibland kan man få ny input av att träffa andra som arbetar på liknande sätt som en själv.

Skaffa begagnade kontorsmöbler

Det går också att få ner priset för kontoret genom att skaffa (nästan) nya kontorsmöbler. Varför måste allt vara från Ikea? Man kan ju faktiskt köpa begagnat och få ner priset den vägen. Dessutom är det en miljövänlig sak som gynnar oss alla.

Finns det en ny svensk arbetarlitteratur?

20 feb 2019

Arbetarlitteratur var i under nittonhundratalet en högst levande, vital genre i Sverige, och den som höll dess fana högst vara antagligen Ivar Lo Johansson, vars böcker Statarna (1937) och Jordproletärerna (1941) faktiskt bidrog till att statarsystemet avskaffades i Sverige 1945. Bland andra författare som på olika sätt kan knytas till genren kan nämnas Moa Martinsson och Eyvind Johnson.

Arbetarklassen ser annorlunda ut idag

Arbetarförfattarnas böcker handlade inte så mycket om själva yrket, arbetandet, utan mer om hur det var att leva som arbetare i Sverige i en tid när dessa stod absolut längst ner på samhällsstegen och inte sällan utnyttjades maximalt av en styrande klass som ännu inte sett sina privilegier inskränkas. Det här var innan fackförbund och arbetarorganisationer växt sig så starka som de blev senare under seklet, och definitivt fjärran från idag, när fackförbund och solidaritet med de mindre bemedlade nästan börjat kännas som något förlegat.

Den grupp människor som arbetarlitteraturen handlade om, arbetarna, är idag en relativt välbeställd grupp som har råd med platt-TV, två bilar och Thailandsresor. Det är inte ens säkert att de röstar på Socialdemokraterna längre. I stället har en ny sorts arbetarklass, eller underklass kanske man ska säga, växt fram i Sverige, bestående av dem som tar de allra sämst betalda jobben, om de ens kan få ett jobb. Land människorna i den här gruppen, som oftast är invandrare och lågutbildade är arbetslösheten skyhög, och de som har jobb är ofta väldigt dåligt betalda.

Många författare ser bakåt

Vi bestämde oss för att undersöka om det finns någon ny svensk arbetarlitteratur idag, litteratur som har en vilja att belysa människor på samhället skuggsida, som inte syns i tidningar, TV-program eller debattartiklar, annat än som lustiga inslag i diverse dokusåpor och. Tyvärr måste vi meddela att det verkar finnas ganska lite att hämta. De författare som kan sägas ha en politisk agenda idag skriver mer om gamla strider, som till exempel spanska inbördeskriget eller sjuttiotalets Afrika, än om hur det är att till exempel leva som underbetald och ensamstående med två barn att försörja i dagens Sverige.

Kanske har det att göra med att de som har tid att skriva böcker vanligtvis saknar den erfarenhet, om inte inlevelseförmåga, för att skriva om denna typ av ämnen. I och med samtidens absurda krav på att man bara får skriva om ämnen i nutiden man själv har erfarenhet av, skräms kanske många författare från att identifiera sig med andra samhällsgrupper och skriver hellre om gamla strider, på helt andra platser än Sverige.

Rörmokare lever lyxliv i Stockholm

Vi valde ut två böcker som vi trodde kunde ha något att säga om de nya arbetarna/underklassen. Den första heter ”Rörmokaren” och är skriven av Viggo Cavling, tidigare DN-redaktör och även chefredaktör för tidningen Resumé. Hans bok visade sig dock inte all handla om rörmokare som vi brukar tänka på dem, utan om en ”rörmokare” i överförd bemärkelse, en person som är knuten till sitt politiska parti som den som ska ta hand om skandaler inom partiet innan de hunnit läcka till pressen. Denna typ av rörmokare har mycket lite att göra med en nutida proletär, om sådana nu existerar. Tvärtom lever han ett ganska lyxigt liv i Stockholm, framför allt runt Stureplan, där han umgås med sina välbärgade vänner.

Boken är en thriller, men den förmår inte riktigt att fängsla. Viggo Cavling har säkert stor kännedom om miljöerna, men särskilt spännande blir det aldrig och mycket av boken känns lite styltigt skriven. Någon arbetarlitteratur är det inte, men det kan man ju inte lasta Viggo Cavling för, som valde en titel till sin bok som är underfundig, och som ändå i slutändan får till en bok som är helt ok.

Tröstlöst i Malmös hamn

En bok som faktiskt handlar om erfarenheten att sitta fast i ett riktigt skitjobb är däremot Yarden av Kristian Lundberg. Boken är skriven i jagform och författaren skildrar sina erfarenheter av att jobba i Malmös hamn, med att lasta bilar på fraktfartyg. Yarden är den del av hamnen där arbetet pågår dygnet runt och Lundberg skildrar inkännande den ganska tröstlösa miljön och sina arbetskamrater som mestadels består av nysvenskar.

Författaren jobbar som bokrecensent, men efter att ha sågat en bok som han inte ens läst får han sparken och blir utfryst ur branschen. För att överleva tvingas han jobba i hamnen. Boken blir därför mer en ”turist i tillvaron”-betraktelse där en person från ett annat samhällsskikt dyker ner i ett annat för att rapportera därifrån. Boken är dock väldigt bra skriven och är definitivt läsvärd.

Graffitiduons första verk i Sverige

17 dec 2018

För en del personergrafitti, målare är graffiti en destruktiv uttrycksform – för andra ett sätt att uttrycka konst. I likhet med hur en målare kan skapa ett konstverk så kan graffitikonstnärer göra det. En del lever till och med på sin konst vilket är fallet med OSGEMEOS. Två bröder från Brasilien som gjorde sitt första konstverk i Sverige på Södermalm år 2017.

Dessa två målare påbörjade sin karriär 1987 och blev efter ett par år allt mer kända. De har nu gjort målningar på flera ställen i världen. Bland annat har de konstverk i New York, Berlin och Mumbai. Sedan 2017 verkar de även som målare på Södermalm i Stockholm.

Även om de främst är kända för graffitti så är de målare, skulptörer, tecknare och jobbar med konstinstallationer. De har därmed valt att uttrycka sin konst på flera olika sätt.

När de var på Södermalm handlade det om att måla en hel husvägg på ett hus med fem våningar. Utöver de två figurer som majestätiskt ses i helfigur har målarna valt att interagera sin målning med huset. Detta genom att taket på målningen (ovanför figurerna) även smälter samman med husets riktiga tak. Skorstenen på huset blir därmed även en skorsten på målningen.

Om OSGEMOS

OSGEMEOS eller Os Gemeos är det pseudonym som bröderna använder. Det betyder ”tvillingarna” på spanska och visar även att det är tvillingbröder. De föddes 1974 och är idag en av de mest kända graffitikonstnärerna i världen. Deras stil brukar klassas som improviserande, burleskt och framförallt mycket skickligt utfört. Målarna har genomfört turnéer över hela världen och ofta handlar det om muralmålningar. En av de mer kända målningarna är den som finns på fasaden till Museo Afro Brasil som ligger i New York. 

En målare som ibland samarbetar med tvillingbröderna är Vitché. Bland annat har han då varit med och skapat fantasymotiv.

Inspirationen till OSGEMEOS hittas bland annat hos hiphopen samt en tag-stil som kallas för Pichaco. En stil som innebär mycket kantiga bokstäver.

I Sverige utfördes deras första målning under sommaren 2017. Många som har intresse för graffitti åkte till Södermalm för att se hur målarna sakta men säkert lät konstverket växa fram. Adressen är Fiskargatan 9 för de som vill söka upp och se konstverket på plats.

När det utfördes var även media på plats och gjorde reportage. Med tanke på tvillingarnas storhet skapades mycket stor medial uppmärksamhet.

Böcker om finansvärlden

1 dec 2018

Börsen och aktiemarknaden har det skrivits enorma mängder böcker om, både romaner, faktaböcker och ”faktaromaner”. Det är för många ett fascinerande ämne, framför allt de många skildringar som finns av Wall Street i New York eller Londons mytomspunna finanskvarter City. De flesta av oss har en väldigt luddig uppfattning om vad som egentligen pågår på börsgolven om dagarna, eller hur dessa finansvalpars liv ter sig. De flesta förstår också väldigt lite av hur aktiemarknaden och den globala ekonomin fungerar egentligen, men så länge lönen kommer in och man har råd att konsumera så är de flesta nöjda.

Vi tar här upp två böcker som på lite olika sätt beskriver finansvärlden ur olika vinklar. Att hitta solskenshistorier i denna genre är notoriskt svårt, så det är inga glädjepiller vi talar om här. För den som däremot gillar att förfasa sig är dessa två titlar utmärkt läsning för det stundande vintermörkret.

Total urspårning i Private Banking-världen

Den första boken är en ren roman, och efter att ha läst den är man extremt lättad över detta faktum. American Psycho (1991) av Bret Easton Ellis beskriver den amerikanske finansvalpen Patrick Batemans liv på Wall Street under 80-talet. Bateman jobbar på en investmentbank, där han enkelt uttryckt tar hand om människors pengar och förvaltar dem, ungefär som svenska bankers Private Banking-system där man förvaltar rika kunders fondinnehav. På fritiden växlar han mellan att snorta kokain på nattklubbar med sina vänner, recensera aktuell popmusik vänd direkt till läsaren, och att styckmörda människor i sin lägenhet på Manhattan. Patrick Bateman är en romanperson helt renons på känslor och drivs enbart av sin egenkärlek och fåfänga. Han är en nidbild av den giriga och samvetslösa börsvärlden och väcker ingen större sympati hos läsaren. Samtidigt är hans framfart fascinerande att följa, även om känsliga läsare säkert finner delar av boken alltför motbjudande.

Intressant nog har författaren Bret Easton Ellis på senare år i intervjuer börjat antyda att American Psycho var en reaktion på den egna känslan av alienation och främlingskap som han kände som ung man i New York på 80-talet, och mycket av det mörker som beskrivs i boken härstammar från honom själv. Det är alltså egentligen inte en moraliserande bok utan kanske snarare en reaktion på något som författaren kände igen i sig själv och i många av sina generationskamrater.

Ett parti bluffpoker med de stora grabbarna

En bok som föregick American Psycho, och som utspelar sig i samma värld, är Liar's poker (1989) av Michel Lewis. Denna bok är ingen roman, även om den innehåller inslag av fiktion. Den beskriver författarens egen bana som aktiemäklare under 80-talet, från att han via privata kontakter lyckas få anställning på den legendariska firman Salomon Brothers via deras internutbildning till att han plötsligt, utan någon egentlig kunskap, har hand om konton värda miljontals dollar. Lewis beskriver den avsmak han kände när han studerade sina studiekamraters totala likgiltighet och förakt för alla som inte vill tjäna snabba pengar och lura kunder, och hans egen del av boken slutar med att han hoppar av boken och blir finansjournalist.

Liar's poker berättar också historien om Solomon Brothers, som var det företag som först började handla med bostadsobligationer, och tjänade miljontals dollar innan resten av marknaden hunnit med. Han beskriver den typiske aktiemäklaren som outbildad, ganska ointelligent men med två viktiga egenskaper: hänsynslöshet och en brinnande längtan efter att bli rik. Alla som någon gång fått känslan av att det moderna kapitalistiska systemet är ett korthus vars stabilitet hänger på fullständigt oansvariga individers nycker får i denna bok vatten på sin kvarn.

Lewis har bland annat även skrivit boken The Big Short, som blev film häromåret.

På https://www.privatebankings.se kan du läsa mer om hur private banking fungerar i praktiken.

Vad läser man för ett barn på ett skyddat boende?

26 okt 2018

Vad läser man för ett barn på ett skyddat boende?

Det bor fler barn än vuxna på skyddade boenden och kvinnojourer i Sverige. Ett faktum som är både häpnadsväckande och hemskt på samma gång. Våld i hemmet är så otroligt vanligt att hur illa man än tror att det är ställt är det antagligen värre. Ett genomsnittligt år förekommer 30 000 fall av misshandel mot kvinnor, och det är bara de fall som anmäls.

Många av dessa kvinnor flyr hemmet och tar barnen med sig. Enligt lag har de rätt till ett skyddat boende, ofta på en annan ort än där de tidigare bott. Medan kvinnorna får hjälp att rekonstruera sina liv, bearbeta sina upplevelser och staka ut en ny framtid lämnas barnen inte sällan ensamma med sina upplevelser. Var tionde barn i Sverige har bevittnat våld riktat mot ena föräldern av den andra. Hur ska man hjälpa dessa barn att bearbeta sina upplevelser? Litteratur kan vara ett sätt.

Att hjälpa barn att klara av situationen

Skyddade boenden är i regel väl förberedda på att ta hand om barn. Personalen är utbildad i hur man bemöter barn som varit med om traumatiska upplevelser och man anordnar utflykter och aktiviteter för barnen. Men det går ändå inte att komma ifrån att det är en konstgjord tillvaro, och att syftet med det skyddade boendet inte främst är att tillgodose barnets behov och rättsskydd.

Ett sätt att tillsammans med barnet bearbeta det som hänt kan vara att läsa böcker tillsammans. Jag vill tipsa om två böcker som på lite olika bevis belyser hur det kan vara att som barn bryta upp från sitt hem och möta och tvingas bli beroende av främmande människor. Den första är skriven för barn och den andra är riktad till föräldrar och människor som jobbar med barn i skyddade boenden.

Godnatt Mister Tom

Den första boken är klassikern Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Den handlar om Londonpojken Willie som under andra världskriget blir evakuerad till en liten by på landet. Där får han bo hos änklingen Tom Oakley, som till en början verkar ganska vresig och sur. Men med tiden växer ett ömsesidigt förtroende och vänskap upp mellan Willie och Tom, samtidigt som Willie gradvis vänjer sig vid en tillvaro med vänner, kärlek och omsorg, en tillvaro som var helt främmande för honom i London där han bott med sin sjuka mamma.

Godnatt Mister Tom är en bok som kan väcka tankar hos både barn och vuxna och som i grunden egentligen handlar om hur det är att möta trygghet och kärlek för första gången. Det är en bok som kan skänka tröst åt någon som är på flykt och drömmer om en plats där man kan känna sig trygg och leva sitt liv i fred.

Det gäller barnen

Den andra boken heter Det gäller barnen och är skriven av psykologen Peter Rözre på uppdrag av förlaget Unizon. Den är skriven för att läsas av alla som intresserar sig för dessa barns situation men kanske främst för de som jobbar direkt med barnen Den tar upp den svåra frågeställningen hur man tar vara på barnens behov och rättigheter i en miljö där de bara hamnat utan att någon egentligen ville det. Ur ett rättsligt perspektiv är mycket osäkert kring de barn som hamnar i skyddade boenden. Det är en miljö som inte på något vis lämpar sig för barn och deras liv blir fullständigt förändrade i ett slag. Mycket intressant läsning för alla som på något sätt är intresserade av barnpsykologi.

Hur säker är er telefonväxel?

26 okt 2018

Det går inte att undvika att känna av historiens vingslag då man närmar sig ett val. Särskilt nu då man börjat kunna se att Sverige på många sätt delats upp i två olika läger och där endast en sakfråga diskuteras: invandring och kostnaden för denna.

Det är väldigt märkligt att ett parti som har så djupa rötter i den rena nazismen kan få uppemot 20% av rösterna; att var femte person du möter kan tänka sig att lägga en röst på ren ondska är obegripligt. Lika obegripligt är att man kan rösta på ett parti som inte har några andra lösningar än just invandring och minskad sådan.

Sjukvårdskostnader - lägre invandring. Bättre vägar - mindre invandring. Utökat tågnät - minskad invandring. Att partiet i fråga saknade 30 miljarder i sin lagda budget spelar uppenbarligen mindre roll. Det löser sig nog.

Totalitära samhällen i litteraturen

Hur skulle Sverige kunna se ut om några år om - gud förbjude - partiet i fråga fick makten? Ja, man kan ponera att övervakning skulle vara en del av vardagen - övervakning av den telefonväxel du använder på företaget, övervakning av all din mailkorrespondens, övervakning av dina sociala medier och övervakning av ditt eget privatliv.

En telefonväxel idag kan man redan nu göra intrång i och det - som en liten parantes - har många företag fått erfara. Genom att byta till en modern telefonväxel så kan man slippa sådana renodlade kapningar - och samtidigt få extremt stor flexibilitet och andra mervärden på köpet. Nog om det dock - även en modern telefonväxel skulle säkerligen kunna övervakas om fel regering väljs.

För: det brukar bli så. Först så börjar man inskränka på massmediers rättigheter och kontrollera vad som sägs och vad som, framförallt, får sägas. Yttrandefriheten - som man säger sig värna så högt - ställs åt sidan. Oppositionen tystas. Därefter är det du och jag som ska kontrolleras och våra avvikande åsikter kommer att bokföras och samlas in. Hejdå till din befordran, adjö till att få lägenheten du står i kö till och så vidare - meritokrati eftersträvas i fascistiska samhällen, men då måste också åsikterna vara rätta.

Röda sidan då - de är ju lika brutala

Whataboutismen är räddningsplankan för många. Istället för att se felen hos det egna partiet så ser man alla andras fel och ställer fram dem i rampljuset. Vänstern är kommunister, Socialdemokraterna är gamla rasbiologer och så vidare. Sant förvisso, men det är skillnad på partier som gjort avbön och som gjort upp med sitt förflutna och med partier som döljer ondskan som en skräphög, sopad under en blågul matta.

Litteraturen är tack och lov färgblind och kan visa upp båda sidors brister och fruktansvärda samhällen. Hur var det att leva i Sovjet? Läs exempelvis En Dag I Ivan Denisovitj Liv. Hur fungerade vardagen i Nazityskland? Varför inte hugga in på Hans Falladas bok Ensam i Berlin. Den senare visar på skräcken om att ständigt riskera att bli angiven av sin omgivning och den visar på hur kamplusten effektivt kan slås ner genom att ställa befolkningen mot varandra. Terror i sin renaste form. Eller varför inte läsa Orwells 1984 som visar på avlyssning, paranoia och förföljelse. Ett filmtips får avsluta: De Andras Liv. En Modern klassiker där avlyssning genom en telefonväxel är en del av vardagen för en östtysk familj.

Läs. Läs på. Läs ännu mera. Sanningen finns i böckerna och det går lätt att dra egna paralleller till modern tid. Vad händer efter den nionde september? Det bestämmer du. Läs på innan du lägger din röst.

Presentationsteknik säljer dina böcker

16 okt 2018

Vad är det som skapar de stora författarna? Det uppenbara och primära är naturligtvis att kunna skriva en bra historia. Utan att kunna skriva så kan man heller inte få ihop någon intressant bok. Det är dock inte hela sanningen. Faktum är att många författare uttrycker sig ganska klumpigt och direkt felaktigt i skrift; skulle man bryta ned texterna rent grammatiskt så skulle det vara väldigt många röda streck i omlopp.

Därmed inte sagt att det behöver vara så rätt rent grammatiskt heller, alla böcker har sin egen lilla stil och alla kan inte skrivas på en korrekt svenska. Slang är den del av vårt uttryck. Böcker som skrivs med en överdriven tanke på det grammatiska och korrekta tappar ofta en del av sin känsla och själ också; det ska man inte glömma.

Vi skulle dock vilja peka på ytterligare en del i att sälja böcker: den egna marknadsföringen och den presentationsteknik som många använder. Att sälja böcker kräver marknadsföring och här måste man själv vara beredd att göra jobbet. En författare åker på mässor, besöker bibliotek och signerar böcker i bokaffärer. Det är där den stora marknadsföringen sker - och det är där många misslyckas med att sälja in sig själv. Just det. Man säljer snarare in den egna personen än boken.

En bok ska säljas, men troligt är att du kommer att sälja mer i framtiden om du lyckas sälja in dig själv och din egen personlighet. Ett råd är att därför att anmäla sig till en utbildning i presentationsteknik.

Rätt presentationsteknik i rätt sammanhang

Att sälja in sig själv är väsentligt i alla möjliga sammanhang. Det kräver ofta en utbildning i hur man gör. Presentationsteknik handlar om att förstå att ett tal eller en presentation av någonting - exempelvis en nyskriven bok - är en helhet bestående av flera olika delar. Tonläge, röststyrka, gester, kroppsspråk, rytmik, ögonens fokus och så vidare. Det är samma sak som att skriva en bok - tänker man inte på detaljerna så kommer det färdiga resultatet att bli sämre.

Att presentera någonting på ett tilltalande sätt är att se till de små detaljerna. Ta en ljudbok exempelvis. Vilken skulle du lyssna på? En monoton röst som läste en bok rakt upp ned, sida till sida och där ingen inlevelse finns eller en bok där läsaren använder pauseringar, stannar upp - låter orden sjunka in - och skapar spänning? Det är klart att den senare är att föredra.

På samma sätt kan du som författare arbeta med att sälja in dig själv, din historia och din bok. Tror du att Björn Ranelid eller Camilla Läckberg sålt så bra med mer blygsamma personligheter? Knappast. De vet hur de ska presentera sig själva och dra nytta av hur folk uppfattar dem.

För den som vill lära sig mer om presentationsteknik kan vi rekommendera denna sida: http://www.presentationsteknik.net.

← Äldre inlägg

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.