Vad är en bokbloggsjerka? Jo, det är fenomen som uppstått i litteraturbloggsfären och vars syfte är att länka samman bokbloggare och utbyta tips, tankar, idéer och erfarenheter. Som namnet antyder går det ut på att man hoppar, ”jerkar” mellan sidorna och läser vad deltagarna skrivit utifrån ett specifikt ämne. Bokbloggsjerka är internet när det är som bäst, ett sätt att snabbt och lättöverskådligt få en överblick över en mängd människors funderande kring ett ämne som intresserar dem, och på köpet kanske snubbla över texter man annars hade missat. Som nätverk mellan litteraturintresserade på nätet är den ett perfekt verktyg.

Den blogg som startade fenomenet bokbloggsjerka är Annikas litteratur- och kulturblogg, en populär blogg som mest handlar om deckare, kriminalromaner och thrillers. Men det som skapar mest aktivitet på denna blogg är fenomenet bokbloggsjerkan.

Hur går en bokbloggsjerka till?

För att vara med i bokbloggsjerkan krävs att man har en blogg som åtminstone delvis handlar om litteratur. Varje helg (eller nästan varje helg) presenteras en frågeställning om litteratur på Annikas blogg, detta är veckans ämne. Det blir varje deltagares uppgift att skriva ett inlägg om ämnet på sin egen blogg och därefter länka till inlägget i kommentarsfältet hos Annika. På så sätt kan man lätt klicka sig mellan olika bloggar och få en mängd spännande och varierande texter att läsa om ett ämne. På köpet kan man upptäcka nya litteraturbloggar och skaffa nya bokvänner och kontakter.

Stor variation

Sedan starten 2012 har hundratals ämnen avhandlats och kommentarsfälten är ofta fyllda med länkar till inspirerande inlägg. När man bläddrar mellan ämnena och inläggen inser man snart att bloggande om böcker är något av en folksport.

Här är några exempel på frågeställningar ur bokbloggsjerkan:

–Om du skulle kunna byta plats med en karaktär i en TV-serie/film vem skulle du välja och varför?

–Less is more, håller du med om det?

–Om du skulle tvingas välja mellan en hög med böcker av för dig okända författare, eller en med dina favoriter, vilken hög skulle du välja och varför?

Bokbloggsjerkan är en riktig långkörare

Bokbloggsjerkan har blivit ett stående inslag på en lång rad bloggar med åren, och det är lätt att förstå varför. Det är alltid roligt som skribent att få et givet ämne att filosofera kring, särskilt som det kan vara svårt att hitta nya vinklar ämnen att skriva om. Att dessutom kunna få feedback och vara med i ett större sammanhang och se vad andra skrivit om samma ämne lockar förstås också.

Även för vanliga dödliga som inte bloggar om böcker men ändå har ett litteraturintresse är bokbloggsjerkan en guldgruva. Här går att få fler boktips än vad man hinner med under en livstid. Konceptet är även bra på så sätt det väcker frågor om litteratur som man kanske inte alls tänkt på. Ofta blandas högt och lågt, skratt och allvar, vilket borgar för varierande läsning.

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.