Böcker som handlar om att bygga hus finns det extremt många av. Detta i form av rena faktaböcker där du som läsare får matnyttiga tips kring hur byggnationer ska göras, vilka byggregler som gäller samt om byggtekniker i stort. Matnyttiga för all del, men inte särskilt upphetsande att läsa kanske.

Ur en skönlitterärt perspektiv finns det färre böcker om att bygga hus. Även om en av de stora svenskarna - Vilhelm Moberg - återgav fenomenet i sin romansvit Utvandrarna genom boken Nybyggarna så är det relativt tunnsått på hyllorna i biblioteket. Något som är konstigt sett till att ämnet är väldigt tacksamt att använda som ram i en roman. Det finns hur mycket som helst som kan gå fel. .

Att bygga hus handlar om en stress där en familj kan komma att pressas till det yttersta, där precis allt kan jävlas, där en oärlig byggfirma kallas in, där grannarna lägger sig och så vidare. En historia som kan skrivas på både ett komiskt eller på ett mer allvarlig sätt. Märkligt. .

Vi bjuder på det uppslaget till alla med författardrömmar: skriv en bok om att bygga hus, gärna i Stockholm i någon av de mer besuttna delarna - Täby, Lidingö eller Danderyd och väv in ett litet klassperspektiv i samma veva. Hörde vi en viskning om Augustpriset? .

Böcker om hemvändare mer vanliga

Vi ska inte säga att tanken inte funnits där. Skillnaden är att många författare ofta utelämnar partiet om att bygga hus och istället fokuserar på att beskriva vad som händer då en person kommer till en ny plats eller en ny stad. Faktum är att en av de bästa exemplen på där en film anses som bättre än den ursprungliga boken är given att nämna. .

Boken Straw Dogs skrevs av författaren Stevie Simkin och beskrev hur en kvinna - efter några år i en större stad - bestämmer sig för att flytta hem till den lilla staden hon kommer ifrån. Med sig har hon - utöver ett bagage fullt av studievana, utbildningar och ett kulturellt kapital - även sin fästman: en yngre professor inom matematik som även han har sina främsta sidor bakom pannbenet. Det som sker är att de båda flyttar in i ett hus som måste renoveras och där byggföretaget utgörs av lokala förmågor som har en tidigare relation till kvinnan - de har gått i samma skola och hon har till och med ett sexuellt förflutet med en av dessa; den klara ledare - fotbollslagets och skolans gamla stjärna. Ni hör ju. .

Kvinnan börjar dels falla in i de gamla vanor och rutiner som hemstaden bjuder - och som hon ville komma bort ifrån - och hennes fästman vill å sin sida dels försöka smälta in, men dels också påvisa att de åsikter och ståndpunkter som finns hos många invånare är felaktiga, inskränkta och, i brist på bättre ord: rent idiotiska. .

Det finns en klart våldsam tendens - underliggande och hotfull till en början, mer och mer påtagligt allteftersom. De lokala busarna visar ingen förståelse, mobbingen mot den nya fästmannen är både systematisk och läskig. Han å sin sida vill visa sig från sin manliga sida och vägrar att, så att säga, ta någon skit. .

Filmen överträffar (för en gångs skull) boken

Vi stannar där och ser till hur boken i fråga flög över radarn och inte rönte något större intresse vid utgivningen. Det gjorde däremot filmen som regisserades av Sam Peckinpah och där en ung Dustin Hoffman hade huvudrollen. En film som för några år sedan kom i en ny version där bland annat Alexander Skarsgård spelade ut sitt register som obehaglig mobbare. För en gångs skull dock - se hellre filmen framför att läsa boken.

Har ni några fler exempel på litteratur om att bygga hus, flytta tillbaka eller på något annat sätt bryta upp från en stad, land eller kultur för att söka nya utmaningar någon annanstans? Kom gärna med tips!

27 Aug 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.