Det som ofta är fascinerade med en bok är att den kan skapa en förståelse för olika samhällsklasser. Många kanske tar för givet att ett hem där en kristallkrona - eller flera stycken - hänger i taket, där flera bilar står parkerade, där hemstädningen sköts av personal, där möblerna är dyra och exklusiva och där, helt enkelt, pengar inte är något problem per automatik är ett lyckligt hem. Detsamma gällande det motsatta: ett trångbott, fattigt hem är per automatik ett hem fyllt av bråk, bekymmer, hopplöshet och minimalt med kärlek.

Litteraturen ger oss svar på det motsatta: problem finns även i rika hem från överklassen och kärleken, hoppet och livsglädjen definieras inte av hur pass många nollor som står skrivna i bankboken. Lycka avgörs inte av en kristallkrona och dte är det som en bra bok kan visa.

Det senaste exemplet på detta handlar om det hyllade verket Romanerna om Patrick Melrose (skriven av Edward St Aubyn) och där huvudpersonen tar oss med genom tre delar av hans liv (det har även kommit en uppföljare som vi ännu inte hunnit sätta tänderna i).

I taket hänger en kristallkrona - under den pågår livet

Vad handlar då denna bok om? Förenklat så handlar det om överklassens England i en modern miljö; hur gamla traditioner - herrgårdar, lyxiga bilar, franska viner, en dyr kristallkrona, möbler i barock stil, finare kläder av kända märken (Burberry, Brooks Brothers, Barbour) - samlas med knark, medicinberoende, alkoholberoende och rena övergrepp. Mitt i allt detta finns en sadistisk fader, en ung son och en starkt medicinerad mor som inte kan - eller vill - se vad som händer. Alla är olyckliga; gästerna, huvudkaraktärerna - till och med djuren.

Men, det finns hopp också: de två senare delarna i boken börjar anta en lite annan färg; in kommer lite ljus som reflekteras i prismorna från den takhängda kristallkrona på herrgården. Man börjar känna för människorna som beskrivs, man börjar känna att det kan ordna sig och man börjar - simtag för simtag - ta sig genom det hav av sorg som boken första del består av.

Författaren har lyckats

Om vi ska peka på några saker som författaren verkligen lyckats med i denna bok så är det följande...

29 Mar 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.