Många svenska advokater har lyckats klättra högt i lönestegen och gjort sig namn som lockar klienter att betala stora summor. Det har också Tomas Bodström och Leif Silbersky, som dock gjort sig kända för annat än sitt arbete. Medial uppmärksamhet är vad som leder till kändisskap i det moderna samhället och det är något som både Bodström och Silbersky vunnit, genom kontroverser såväl som verksamhet utanför rättssalen.

Tomas Bodström

Tomas Bodström är en av de mest kända advokaterna i Sverige, av en rad olika orsaker. Förutom att vara en framgångsrik advokat har han också en lyckad idrottskarriär samt politisk karriär i bagaget.

Bodström spelade fotboll som ett sätt att försörja sig under jurist-studierna. Men också denna syssla ledde till stor framgång då han nådde upp till sveriges högsta liga för professionell fotboll; Allsvenskan. Där spelade han som högerback för AIK mellan åren 1987 och 1989. Efter detta avlade han sin jurist kandidat-examen och började arbeta som biträdande jurist vid advokatbyrån Sju advokater.

Förutom detta har han bland annat suttit som socialdemokratisk justitieminister i Sveriges regering under åren 2000-2006. Den politiska karriären började samtidigt då Bodström fick frågan av statsministern att efterträda Laila Freivalds på postern. Efter valförlusten 2006 satt han kvar fram till år 2008 som ledamot i riksdagen och var då också justitieutskottets ordförande. Som politiker gav Bodström stora befogenheter för polisen att lyssna av och lagra data om privatpersoner för att förhindra brott. Det är något som har varit omdebatterat särskilt från Piratpartiets sida, där den personliga integriteten väger tyngre. Under samma veva återupptog han till viss del advokatsysslan och fick mottaga stor kritik då vissa ansåg det vara ett brott mot grundlagen, som säger att den lagstiftande och dömande makten ska skiljas åt.

Efter att ha frånträtt den politiska scenen 2008 påbörjade Bodström bland annat en karriär som deckarförfattare då han gav ut fyra böcker i en fiktiv serie med inspiration från personliga erfarenheter i politiken och maktens korridorer. 2011 släppte han en memoarbok från sin politiska karriär. Idag driver han en egen advokatbyrå, advokatbyrån Thomas Bodström med ett tiotal anställda.

Leif Silbersky

Leif Silbersky tog sin kandidatexamen i juridik 1962 och startade några år senare, 1969, egen advokatbyrå. Han gjorde sig tidigt i karriären känd för att ha försvarat 60-talets frontfigurer inom porrindustrin. Genom att påverka till ett ändrande av praxisen av paragrafen “Sårande av tukt och sedlighet” i Stockholms rådhusrätt blev pornografin genomsläppt i rätten. Under Trots sina 79 år är Silbersky fortfarande yrkesverksam och toppar löneligan bland svenska advokater. Han har verkat i mängder av kontroversiella och medialt uppmärksammade fall. Flera grovt kriminella och mördare har också företrätts av Silberskij, bland de mest kända hör Hagamannen och Anders Berglund.

Silbersky är också en mycket produktiv författare. Han har gjort sig känd för ett flertal kriminalromaner. Många böcker har ingått i serien om advokat Rosenbaum, som han skrev tillsammans med Olov Svedelid. Den första delen utkom redan 1973 och 2006 släpptes vad som kom att bli den sista, efter att Svanelid avlidit år 2008.

Genom rubriker till kändisskap

Två av dem mest kända svenska advokaterna är inte dem med bäst utbildning. Istället är det andra faktorer som spelat in. Utan tvekan rör det sig om mycket begåvade människor som med sin kompetens gjort sig ett namn både i branschen och utanför. Men det som tilldelat dem ett kändisskap hos vanligt folk är annat än ett väl utfört arbete. Snarare är det kontroverser och sidokarriärer lett till dem rubriker som lett till kändisskapet och framgången.

Läs mer om advokatyrket på http://www.salmipartners.se/.

22 Mar 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.