Trollkarlar i litteraturen | Från Stockholm till Övärlden

Trollkarlar är ett ämne som verkar ligga många författare varmt om hjärtat. Här möter vi tre, varav en är från Stockholm!

Litteratur är magiskt i många bemärkelser. Själv älskar jag att läsa om övernaturliga händelser och platser som inte finns i verkligheten. Självklart är jag därför också ett stort fan av trollkarlar i litteraturen, både av sådana som hankar sig fram på socialbidrag och sådana som tar hela världar i besittning. Goda, onda, kraftfulla, svaga – alla typer av trollkarlar går hem hos mig.

Jag ska väl inte sticka under stol med att jag själv hade lite trollkarlsdrömmar som liten. Av mina tappra försöka med att trolla bort kort och näsdukar framför låtsat häpna släktingar blev dock intet, utan jag får nöja mig med att drömma mig bort till magins värld med hjälp av litteraturen. Här tipsar jag om tre av mina trollkarlsfavoriter ur böckernas värld.

Trollkarls magiska utrustning

Skräcken slår klorna i trollkarl från Stockholm

Rörelsen: den andra platsen av John Ajvide Lindqvist (2015)

John Ajvide Lindqvist känner väl de flesta till numera. Han slog igenom med vampyrromanen Låt den rätte komma in, som utspelar sig bland hyreshusen i Blackeberg i nordvästra Stockholm och som även legat till grund för två hyllade filmer, en svensk och en amerikansk. Men innan han började skriva skräck försörjde han sig som trollkarl i Stockholm.

En av Lindqvists största styrkor som författare är hans förmåga att blanda skräck med vardagsrealism. Extra tydligt blir det i den här boken, som är den andra delen i en trilogi som kretsar kring de mörka krafter som ruvar i och kring Brunkebergstunneln, den tunnel i Stockholm som går mellan Birger Jarlsgatan på Östermalm och den plats på Sveavägen där Olof Palme blev skjuten i februari 1986.

Denna roman utspelar sig under de månader som leder fram till statsministermordet, och vi får följa den unge John och hans tappra försök att slå sig fram som trollkarl i Stockholm, samtidigt som mystiska händelser och krafter i huset där han bor, alldeles intill tunneln, för honom och hans till synes helt vanliga grannar allt närmare något mörkt och hotfullt som tar sin ände i absolut förskräckelse.

Tove Janssons genombrott om trollkarlens hatt

Trollkarlens hatt av Tove Jansson (1948)

Mumintrollen är kända och älskade över hela världen. Själv har jag läst romanerna om Mumintrollen, som många helt felaktigt avfärdar som barnböcker, så många gånger att jag tappat räkningen.

I Trollkarlens hatt, som är den tredje boken om trollen och var den bok som verkligen innebar ett genombrott för Tove Jansson, hittar Mumintrollet en hatt som visar sig ha magiska egenskaper. Så fort någonting läggs i hatten så startar en kedja av besynnerliga händelser som till och med förbryllar de världsvana Mumintrollen. Många höjdpunkter finns i den här boken, som en rättegång där Mårran närvarar med sin iskyla, och till sist även ett besök av Trollkarlen själv.

En fantasyklassiker som är helt magisk

Trollkarlen från övärlden av Ursula K. Le Guin (1968)

Om ni ännu inte upptäckt Le Guins fantastiska romanserie, som från början var en trilogi men med tiden har vuxit till sex romaner, så ska jag inte säga för mycket. Men jag kan lova er att om ni har den minsta dragning till fantasylitteratur så har vi här att göra med en mästares uppvisning i genren. Trollkarlen... är den första boken och utkom redan 1968.

I Övärlden finns människor precis som vi, men där finns också drakar, magi och en pojke som får chansen att utveckla sin magiska förmågor i en trollkarlsskola. Till skillnad mot Harry Potter så lyckas inte Ged, som pojken heter, med allt han företar sig utan det här är en betydligt mer komplex och intressant historia, som både vant rör sig inom fantasygenren och tar ut svängarna rejält mot psykologi, sociologi och filosofi. Ett läsmåste för den som gillar trollkarlar!

Här kan du även läsa om en riktig trollkarl i Stockholm: https://www.trollkarl.org/

5 Oct 2019

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.