Reklam har alltid funnits, så länge det har funnits människor som har kommunicerat med varandra. Till en början kanske ”reklamen” spreds ryktesvägen. Och det är vad reklam är; att berätta var det finns bra varor och tjänster. Att berätta för sin medmänniska var det fanns mat var en viktig del i människans överlevnad.

Reklam till företag eller människor

Reklam syftar till att få eller göra människor till konsumenter, antingen som business-to- consumer ; det vill säga reklam som riktar sig till privatpersoner (B2C) eller business-to business (B2B) reklam som riktar sig till andra företag. För att generalisera kan man dela in reklamen i olika grupper; tidningsreklam, utomhusreklam, digital reklam (filmklipp, banners på internet) eller direktreklam som skickas ut till privatpersoner eller företag.

Klassisk Stomatolskylt

Den äldsta utomhusreklamen är Stomatolreklamen i neon och finns vid Slussen i Stockholm. Det är Stomatol som gjort reklam för sin tandkräm. Den uppfördes 1909 sedan och har i princip inte ändrats alls. Den har dock varit släckt, men tänts på nytt i olika omgångar. I dag är den ovärderlig och nästan ett landmärke. Den i sig vittnar om skyltens betydelse för reklam och marknadsföring. Flera neonskyltar har satts upp sedan dess; Åhléns och NK klocka, Biografen Draken Dagens nyheters reklamskylt och många många fler. Skyltarna har påverkatr stadsbilden i så pass stor grad att många är de som vill bevara dem.

Skylten är en viktig del i marknadsföring

Utformningen av en skylt är en viktig del i marknadsföring. Men det är endast en del i den. Här kan vi nämna banderoller, flaggor och vimplar, för att nämna de äldsta medlen. Sedan filmplasten kom, har vi sett bil- och fönsterdekorer, tryckta tyger som rollup. Med tiden har digitala skärmar kommit där man spelar upp filmklipp och snuttar som gör reklam.

Reklamen i TV sen i Sverige

Till Sverige tog det först till och med privatiseringen och monopolsläppet av statlig television tills TV reklamen kom på 1990-talet. Kanal 3 var först med reklam, och man kunde det då sändningarna gjordes från Storbritannien, via egen satellit till Sverige. Sedan släpptes reklamen fri i Sverige och TV4 gick i täten för reklamavbrott. Numera ser vi även reklampauser mitt i nyhetsprogrammen. Innan dess var reklamen förbehållen biograferna. Innan filmen började rulla kom reklamfilmerna. Den som minns de första reklamfilmerna minns Cloetta - tag det rätta.

Numera kommer reklamen med kändisar och nya musikband. Ett tag uner 1970- och 1980-talet ansåg musikerna att man "svärtade" ner sig om man gjorde reklam. I dag har man inga som helst betänkligheter att göra reklam.

Läs www.skyltarstockholm.org för vidare läsning.

17 Jan 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.