Det finns en roman som heter "Rapport från en skurhink, utgiven av Maja Ekelöf som kom ut 1970. Boken gjorde succé och blev snabbt utgiven även på danska, norska och finska. Den handlar om Maka som är ensamstående och lågavlönad mamma till em barn som redan är på väg ut ur barndomshemmet. Hon är städerska men egentligen intresserad av litteratur, och mycket väl insatt i det då, rådande politiska läget både utomlands som hemma i Sverige. Det intressanta med boken är väl att den går emot den gängse bilden av vad en städerska ska vara intresserad av. Att en enkel städerska ska mest vara korkad, eller ointresserad av någon annan verklighet än den kring den egna skurhinken. Det brukar ju vara fel när man gör antaganden, utan att veta.

Fördomar är alltid förvrängd verklighet

Det är alltid intressant när man spränger fördomar och visar på en större verklighet. Vi omgärdar oss så gärna med fördomar då sådant gör att det känns lättare att dela in folk efter olika fack. Hur är arbetarklassen? Vad nöjer de sig med? Hur är medelklassen? Hur är överklassen? Det är märkligt det att vi ser skillnaderna mellan klasser i Sverige, vidga sig i raketfart, men ändå är det ingen som pratar om klasser över huvudtaget. Inte ens Vänstern gör det längre. Just med tanke på att klasserna vidgas och att det blir allt större skillnad mellan de allra rikaste och de allra fattigaste, så finns det en bred massa, just bland de fattigare och lågavlönade som röstar på Sverigedemokraterna. Det är samma fenomen i USA, där de fattiga röstade på Trump. Både Sverigedemokrater och Trump för en politik som är mycket mer åt höger. Mycket, mycket mer höger än Moderaterna i Sverige och Republikanerna i USA. Hur kommer det sig?

Vi behöver fler som visar hur verkligheten ser ut

Kanske andra politiker har missat det stora missnöjet bland alla dessa missnöjda, som hellre skyller alla samhällets missar, ueblivna ekonomiska framgångar på den grupp av människor som har det ännu sämre än de själva; invandrarna, för det är detta som är gemensamt både för Trump och för Sverigedemokraterna; de vill köra ut alla invandrare och stoppa flyktingar från att att ta sig till USA och Sverige. Istället för att inse att det inte är invandrarnas fel att de lågavlönade har så låga löner, skyller man på dem. Det är både fult, gement och dessutom riktigt korkat. Man borde öppna dörrarna för var problemet egentligen hör hemma: bland alla de rika girigbukarna till företagare som tjänar miljarder på att arbetarna bara har låga löner. Vi behöver fler som visar oss hur verkligheten ser ut; ge oss nycklar så vi kan öppna dörrarna för var problemet ligger egentligen.

3 Jul 2019

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.