För en bokälskare så är det med stor sorg man följer alla turer som rör Svenska Akademien. Ett av de finaste varumärken som vi har skjuts i sank av inre stridigheter, dolkstötar i ryggen, maktkamper och manlig fåfänga. Broderskapet först; så verkar resonemanget gå. Åtminstone om man ser till hur den så kallade Kulturprofilen beskyddas och av vilka.

Naturligtvis (?) så finns det saker som ännu inte sett dagens ljus - fakta som vi vanliga aldrig kommer att få ta del av. Men på det stora hela: en tragedi, en fars och ren lyteskomik mellan varven. Skulle det inte finnas offer av kött och blod i detta så skulle det kunna liknas vid ett drama av Shakespeare.

Tyvärr, dock. Offren är för många för att man ska kunna skoja om det. Ett sista tillägg: Horace, dina böcker är ingen stor litteratur. De skulle - utan ditt stora namn - förmodligen säljas på Kurres Bensinstation i Säffle och där endast.

Vanliga böcker om en våldtäkt

Kulturprofilens påstådda brott - utnyttjande, våldtäkter, en massa tafsande - är fruktansvärda. De visar på att män i maktposition (inte alla män, som det så vackert heter) har en förmåga att använda sig av sin makt för att få som de vill; de duperar, luras, spelar falskt för att få sin vilja igenom. Bakom varje stark kvinna står en man med en dolk i handen.

Vi tänkte titta lite närmare på hur man ska begripa det fruktansvärda; hur kan en våldtäkt genomföras och är en man funtad som står för den handlingen? Det finns massor av utmärkt litteratur som beskriver en våldtäkt - både den förnedrande akten, efterspelet och livet som sker runt omkring. I många fall så handlar det om rena deckare som beskriver en ensam gärningsman, en enstöring med psykiska besvär - en galning, en Norman Bates, en hannibal Lecter - och en hjälte som ger sig i kast med att fånga denne. Alltmedan klockan klämtar för nästa offer…

Sådana böcker växer det tretton av på ett dussin. Lägger vi till att kommissarien är lite småtjock och alkoholiserad så har vi utökat antalet böcker/dussin till 42.

Rolig läsning, för all del - men inte särskilt förankrad i verkligheten. En typisk person som begår en våldtäkt ligger nämligen inte gömd i en buske i en förort i Stockholm och väntar in sitt offer. Den typiske våldtäktsmannen, han arbetar på kontor, han bär kostym, han går i skolan, han håller handen på din bästa väninna eller också är han stjärna i hemstadens fotbollslag. Kort sagt: det är vem som helst.

Den nya boken ger nya perspektiv

Förra året släpptes en intressant bok. Författarna Thordis Elva och Tom Stranger skrev denna tillsammans och där de beskrev en våldtäkt på ett lite annorlunda sätt. Det var nämligen så att Tom och Thordis var tillsammans i ungdomen och att en natt kom att förändra deras liv ganska radikalt. Tom våldtog Thordis.

Skeendet var klassiskt och något som offer över hela världen kan relatera till. Hon hade druckit för mycket alkohol, han hjälpte henne hem, bäddade ner henne i sängen och to sig däreftet friheter han inte hade rätt att ta. Hon var vid fullt medvetande - men oförmögen att röra sig och än mindre skrika nej.

Nio år senare - brottet var då preskriberat - tog hon kontakt med Tom och berättade sin version. Han beskriver det som ett uppvaknande; han visste att han gjort fel, han kände att det var tal om en våldtäkt och - det intressanta - att det på något sätt varit hans rätt som man att agera som han gjorde. Deras samtal om det inträffade ledde till att boken - På andra sidan förlåtelsen skrevs - och de åker fortfarande omkring och föreläser om detta.

Ska en våldtäktsman tjäna pengar på detta? nej, det gör han heller inte. Tom får inga som helst pengar - vare sig från böckerna som säljs eller från föreläsningarna de håller. Han ser det dels som en botgörelse och dels som ett sätt att få män - och unga killar - att ändra synen på sig själva, tänka till och ta ansvar för sina handlingar. En viktig bok som verkligen rekommenderas.

17 Jun 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.