Det går inte att undvika att känna av historiens vingslag då man närmar sig ett val. Särskilt nu då man börjat kunna se att Sverige på många sätt delats upp i två olika läger och där endast en sakfråga diskuteras: invandring och kostnaden för denna.

Det är väldigt märkligt att ett parti som har så djupa rötter i den rena nazismen kan få uppemot 20% av rösterna; att var femte person du möter kan tänka sig att lägga en röst på ren ondska är obegripligt. Lika obegripligt är att man kan rösta på ett parti som inte har några andra lösningar än just invandring och minskad sådan.

Sjukvårdskostnader - lägre invandring. Bättre vägar - mindre invandring. Utökat tågnät - minskad invandring. Att partiet i fråga saknade 30 miljarder i sin lagda budget spelar uppenbarligen mindre roll. Det löser sig nog.

Totalitära samhällen i litteraturen

Hur skulle Sverige kunna se ut om några år om - gud förbjude - partiet i fråga fick makten? Ja, man kan ponera att övervakning skulle vara en del av vardagen - övervakning av den telefonväxel du använder på företaget, övervakning av all din mailkorrespondens, övervakning av dina sociala medier och övervakning av ditt eget privatliv.

En telefonväxel idag kan man redan nu göra intrång i och det - som en liten parantes - har många företag fått erfara. Genom att byta till en modern telefonväxel så kan man slippa sådana renodlade kapningar - och samtidigt få extremt stor flexibilitet och andra mervärden på köpet. Nog om det dock - även en modern telefonväxel skulle säkerligen kunna övervakas om fel regering väljs.

För: det brukar bli så. Först så börjar man inskränka på massmediers rättigheter och kontrollera vad som sägs och vad som, framförallt, får sägas. Yttrandefriheten - som man säger sig värna så högt - ställs åt sidan. Oppositionen tystas. Därefter är det du och jag som ska kontrolleras och våra avvikande åsikter kommer att bokföras och samlas in. Hejdå till din befordran, adjö till att få lägenheten du står i kö till och så vidare - meritokrati eftersträvas i fascistiska samhällen, men då måste också åsikterna vara rätta.

Röda sidan då - de är ju lika brutala

Whataboutismen är räddningsplankan för många. Istället för att se felen hos det egna partiet så ser man alla andras fel och ställer fram dem i rampljuset. Vänstern är kommunister, Socialdemokraterna är gamla rasbiologer och så vidare. Sant förvisso, men det är skillnad på partier som gjort avbön och som gjort upp med sitt förflutna och med partier som döljer ondskan som en skräphög, sopad under en blågul matta.

Litteraturen är tack och lov färgblind och kan visa upp båda sidors brister och fruktansvärda samhällen. Hur var det att leva i Sovjet? Läs exempelvis En Dag I Ivan Denisovitj Liv. Hur fungerade vardagen i Nazityskland? Varför inte hugga in på Hans Falladas bok Ensam i Berlin. Den senare visar på skräcken om att ständigt riskera att bli angiven av sin omgivning och den visar på hur kamplusten effektivt kan slås ner genom att ställa befolkningen mot varandra. Terror i sin renaste form. Eller varför inte läsa Orwells 1984 som visar på avlyssning, paranoia och förföljelse. Ett filmtips får avsluta: De Andras Liv. En Modern klassiker där avlyssning genom en telefonväxel är en del av vardagen för en östtysk familj.

Läs. Läs på. Läs ännu mera. Sanningen finns i böckerna och det går lätt att dra egna paralleller till modern tid. Vad händer efter den nionde september? Det bestämmer du. Läs på innan du lägger din röst.

26 Oct 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.