För en del personergrafitti, målare är graffiti en destruktiv uttrycksform – för andra ett sätt att uttrycka konst. I likhet med hur en målare kan skapa ett konstverk så kan graffitikonstnärer göra det. En del lever till och med på sin konst vilket är fallet med OSGEMEOS. Två bröder från Brasilien som gjorde sitt första konstverk i Sverige på Södermalm år 2017.

Dessa två målare påbörjade sin karriär 1987 och blev efter ett par år allt mer kända. De har nu gjort målningar på flera ställen i världen. Bland annat har de konstverk i New York, Berlin och Mumbai. Sedan 2017 verkar de även som målare på Södermalm i Stockholm.

Även om de främst är kända för graffitti så är de målare, skulptörer, tecknare och jobbar med konstinstallationer. De har därmed valt att uttrycka sin konst på flera olika sätt.

När de var på Södermalm handlade det om att måla en hel husvägg på ett hus med fem våningar. Utöver de två figurer som majestätiskt ses i helfigur har målarna valt att interagera sin målning med huset. Detta genom att taket på målningen (ovanför figurerna) även smälter samman med husets riktiga tak. Skorstenen på huset blir därmed även en skorsten på målningen.

Om OSGEMOS

OSGEMEOS eller Os Gemeos är det pseudonym som bröderna använder. Det betyder ”tvillingarna” på spanska och visar även att det är tvillingbröder. De föddes 1974 och är idag en av de mest kända graffitikonstnärerna i världen. Deras stil brukar klassas som improviserande, burleskt och framförallt mycket skickligt utfört. Målarna har genomfört turnéer över hela världen och ofta handlar det om muralmålningar. En av de mer kända målningarna är den som finns på fasaden till Museo Afro Brasil som ligger i New York. 

En målare som ibland samarbetar med tvillingbröderna är Vitché. Bland annat har han då varit med och skapat fantasymotiv.

Inspirationen till OSGEMEOS hittas bland annat hos hiphopen samt en tag-stil som kallas för Pichaco. En stil som innebär mycket kantiga bokstäver.

I Sverige utfördes deras första målning under sommaren 2017. Många som har intresse för graffitti åkte till Södermalm för att se hur målarna sakta men säkert lät konstverket växa fram. Adressen är Fiskargatan 9 för de som vill söka upp och se konstverket på plats.

När det utfördes var även media på plats och gjorde reportage. Med tanke på tvillingarnas storhet skapades mycket stor medial uppmärksamhet.

17 Dec 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.