Få en ingång till det svenska samhället. Man kan lära sig svenska hos SFI i Stockholm, en bra första början. Hitta hem i Sverige. Läs mer nu!

Bra att veta om man skall flytta till Sverige

Har du bott utomlands och bestämt dig för att flytta tillbaka till Sverige? Om du har med dig en partner kan det finnas en del som ni kan behöva tänka på, speciellt om din partner har ett utomeuropeiskt medborgarskap. I så fall måste hen ansöka om uppehållstillstånd via Migrationsverket. Det gäller även om ni är gifta. Ansökningsprocessen är ganska komplicerad så det är viktigt att ni påbörjar den i god tid innan planerad flytt. Bland annat kommer din partner få göra en intervju på ambassaden eller generalkonsulatet. Det går bra att resa till Sverige innan, bara din partner har de visum och andra dokument som kan behövas.

Det svenska språket - viktigare än man

När du och din partner flyttat till Sverige så är det värdefullt för din partner att lära sig svenska. Även om de allra flesta svenskar talar engelska så kommer man inte in i samhället på samma sätt om man inte behärskar svenska språket. Många utbildningar och arbeten kräver att man pratar svenska. Ju fortare din partner påbörjar sin svenskakurs, desto snabbare kommer hen känna sig hemma i Sverige.

SFI, en förkortning av svenska för invandrare, finns i över hela landet och erbjuder kurser i svenska språket. Där får man även lära sig om hur det svenska samhället fungerar i stort samt om svenska traditioner och bruk. Det finns SFI i Stockholm, i Göteborg, i Malmö och i de flesta andra mellanstora och små städer i Sverige.

Intolerans i Sverige

Diskriminering på grund av etnicitet eller hudfärg är olagligt i Sverige, dock förekommer det och diskrimineringen förblir ofta ostraffad då det är svårt att bevisa. Även fast de flesta svenskar är öppensinnade och ordet “rasist” ses som ett skällsord så finns det en strukturell rasism som genomsyrar hela samhället. De som har ett rasifierat utseende och utomeuropeiskt klingande namn har svårare att få arbete och bostad. För den som skall flytta till Sverige är det bra att veta och vara förberedd. Många har bilden av Sverige som ett ställe där orättvisa inte existerar. Riktigt så bra är det tyvärr inte.

Sverige är ändå relativt ett mycket bra land att bo i. Det finns en utvecklad välfärd med kostnadsfri sjukvård, skolor och äldrevård som alla svenskar kan få ta del av. Korruptionen är låg och det är en relativt rättssäker demokrati.

Så får man vänner i Sverige

Om man är ny i Sverige så kan det vara svårt att få nya vänner, det gäller framförallt i Stockholm. Svenskar är generellt blyga och reserverade. Att lära sig språket är ett bra första steg men det kan även hjälpa att till exempel engagera sig i en förening som gör något som intresserar och hitta vänner där. SFI är ett annat bra ställe att hitta vänner som kanske är i samma situation. Läs dig mer om SFI på denna sida: sfistockholm.nu

9 Apr 2022

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.