Renovering är en växande folkrörelse i Sverige. Vi blir alltmer benägna att se över våra hem och göra förändringar, stora och små. Blir vi aldrig nöjda? Med det växande intresset har så klart även bokförlaget insett värdet av att hänga på trenden och numera finns många böcker om renovering och gör-det-själv-hantverk i handeln.

Man kan säga att det finns två aspekter av renovering. Dels hemmafixandet som man ofta ser i TV, där en entusiastisk programledare river ut och ersätter gamla lösningar med nytt fräscht material och nya stilar. Dels den gamla klassiska byggnadsvården, som varit på stark frammarsch de senaste åren. Byggnadsvård handlar mer om att göra så små ingrepp som möjligt, utan i stället byta ut och underhålla det som är absolut nödvändigt. Det handlar om att ha respekt för gamla byggnader, att vårda dem.

Varsamt

En bok skriven utifrån det senare perspektivet är Stora boken om byggnadsvård (Bonnier fakta 2010) av Göran Gudmundsson. Gudmundsson har skrivit många böcker om renovering oc hunderhåll av gamla byggnader och är en av personerna bakom Gysinge centrum för byggnadsvård, ett företag som specialiserar sig på renovering och vård av äldre byggnader. Företaget ordnar kurser, ger ut böcker och säljer verktyg och material med inriktning på renovering av den gamla sorten.

Gudmundssons idé är varsam renovering med syftet att bevara eller återskapa den charm som finns i gamla hus, med hjälp av traditionella metoder och material. Samtidigt visar hur man kan göra detta utan att ge avkall på modern komfort. Gudmundsson förmedlar rik kunskap kring hus från olika tidsåldrar, från sjuttonhundratalet fram till de stadslägenheter från 1900-talet som många av oss bor i. Boken innehåller många handgripliga tips på hur man går till väga för att varsamt renovera byggnader och lägenheter från olika tidsåldrar. Över 500 bilder illustrerar en informativ och läsvärd text som utgör en skön motvikt till den slit-och-slängkultur som råder i samhället idag.

I detalj

En bok som i detalj redogör för hemmarenovering av hus är Husets ABC (Massolit 20014) av Per Hemgren och Henrik Wannfors. Boken utkom första gången 2003 och har sedan dess släppts i flera reviderade upplagor. Detta är något av en bibel för hemmafixaren. Den är rikt illustrerad med över 900 bilder och innehåller informativa och koncisa beskrivningar av ett hus alla beståndsdelar och hur man går till väga för att underhålla och reparera dem. Hemgren och Wannfors har stor erfarenhet av renovering och det märks, texten är kärnfullt skriven utan krusiduller och när man läser den tänker man att man aldrig kommer att behöva anlita en hantverkare igen, här står ju allt. Nå, det må vara som det vill med den saken, men Husets ABC är i alla fall en bok vi rekommenderar alla husägare att ställa i bokhyllan för ständig tillgång till tips och goda råd kring hemmafixande och renovering.

10 Nov 2017

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.