Börsen och aktiemarknaden har det skrivits enorma mängder böcker om, både romaner, faktaböcker och ”faktaromaner”. Det är för många ett fascinerande ämne, framför allt de många skildringar som finns av Wall Street i New York eller Londons mytomspunna finanskvarter City. De flesta av oss har en väldigt luddig uppfattning om vad som egentligen pågår på börsgolven om dagarna, eller hur dessa finansvalpars liv ter sig. De flesta förstår också väldigt lite av hur aktiemarknaden och den globala ekonomin fungerar egentligen, men så länge lönen kommer in och man har råd att konsumera så är de flesta nöjda.

Vi tar här upp två böcker som på lite olika sätt beskriver finansvärlden ur olika vinklar. Att hitta solskenshistorier i denna genre är notoriskt svårt, så det är inga glädjepiller vi talar om här. För den som däremot gillar att förfasa sig är dessa två titlar utmärkt läsning för det stundande vintermörkret.

Total urspårning i Private Banking-världen

Den första boken är en ren roman, och efter att ha läst den är man extremt lättad över detta faktum. American Psycho (1991) av Bret Easton Ellis beskriver den amerikanske finansvalpen Patrick Batemans liv på Wall Street under 80-talet. Bateman jobbar på en investmentbank, där han enkelt uttryckt tar hand om människors pengar och förvaltar dem, ungefär som svenska bankers Private Banking-system där man förvaltar rika kunders fondinnehav. På fritiden växlar han mellan att snorta kokain på nattklubbar med sina vänner, recensera aktuell popmusik vänd direkt till läsaren, och att styckmörda människor i sin lägenhet på Manhattan. Patrick Bateman är en romanperson helt renons på känslor och drivs enbart av sin egenkärlek och fåfänga. Han är en nidbild av den giriga och samvetslösa börsvärlden och väcker ingen större sympati hos läsaren. Samtidigt är hans framfart fascinerande att följa, även om känsliga läsare säkert finner delar av boken alltför motbjudande.

Intressant nog har författaren Bret Easton Ellis på senare år i intervjuer börjat antyda att American Psycho var en reaktion på den egna känslan av alienation och främlingskap som han kände som ung man i New York på 80-talet, och mycket av det mörker som beskrivs i boken härstammar från honom själv. Det är alltså egentligen inte en moraliserande bok utan kanske snarare en reaktion på något som författaren kände igen i sig själv och i många av sina generationskamrater.

Ett parti bluffpoker med de stora grabbarna

En bok som föregick American Psycho, och som utspelar sig i samma värld, är Liar's poker (1989) av Michel Lewis. Denna bok är ingen roman, även om den innehåller inslag av fiktion. Den beskriver författarens egen bana som aktiemäklare under 80-talet, från att han via privata kontakter lyckas få anställning på den legendariska firman Salomon Brothers via deras internutbildning till att han plötsligt, utan någon egentlig kunskap, har hand om konton värda miljontals dollar. Lewis beskriver den avsmak han kände när han studerade sina studiekamraters totala likgiltighet och förakt för alla som inte vill tjäna snabba pengar och lura kunder, och hans egen del av boken slutar med att han hoppar av boken och blir finansjournalist.

Liar's poker berättar också historien om Solomon Brothers, som var det företag som först började handla med bostadsobligationer, och tjänade miljontals dollar innan resten av marknaden hunnit med. Han beskriver den typiske aktiemäklaren som outbildad, ganska ointelligent men med två viktiga egenskaper: hänsynslöshet och en brinnande längtan efter att bli rik. Alla som någon gång fått känslan av att det moderna kapitalistiska systemet är ett korthus vars stabilitet hänger på fullständigt oansvariga individers nycker får i denna bok vatten på sin kvarn.

Lewis har bland annat även skrivit boken The Big Short, som blev film häromåret.

På https://www.privatebankings.se kan du läsa mer om hur private banking fungerar i praktiken.

1 Dec 2018

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.