Läsande, och framför allt kanske barns läsande, är ett ämne som ofta är hett omdebatterat. Många tycks vara överens om att barn i Sverige läser för lite, men meningarna går isär om vad man kan göra åt det. En del menar att man inte ska tjata på barn om läsning, de kommer själva att upptäcka litteraturens underbara värld. Andra menar att för att locka barn till litteraturen måste man läsa mycket för dem redan från tidig ålder, och de måste också få se att man själv läser. Att läsning går i arv står helt klart, barn vars föräldrar läst mycket för dem när de var små tenderar oftast att ta traditionen vidare när de själva får barn. Men hur lockar man barn som aldrig läst eller blivit lästa för?

Vilka mekanismer som styr läsandet hos både barn och vuxna är något vi vill undersöka på den här sidan. Det finns många kloka tankar i samhället om böckers och läsningens roll i människors liv, de vill vi lyfta fram. En sida om litteratur ska naturligtvis också komma med boktips, recensioner och nedslag i litteraturvärlden.

Kåkå Olsen

Den här sidan drevs tidigare av Kåkå Olsen, bibliotekarie och kulturvetare från Lund. Kåkå tog sin examen från Biblioteks- och informationsvetenskapliga masterprogrammet vid Lunds universitet 2013 och hon jobbar för närvarande som forskningsbibliotekarie. Hon är dessutom en aktiv skribent som skrivit om böcker och läsning i en rad bloggar och litteraturmagasin. Kåkå Olsen har ägnat mycket tid åt att forska kring pojkars läsning, något som även hennes masterexamen handlade om. Pojkars läsning tycks särskilt problematisk och det finns fortfarande många fördomar i samhället kring att läsning inte är något som pojkar kan eller bör ägna sig åt osv.

Kåkå Olsen beskriver sig själv som någon som ganska sent i livet kom på att man faktiskt kunde jobba med böcker, tidigare hade hon tänkt att hon skulle bli webbutvecklare eller möjligtvis programmerare eller journalist. När hon senare i livet gick läste kulturvetenskap  och biblioteksvetenskap blev det såklart naturligt att intresset för IT, programmering och litteratur sammansmälte till en webbsida om böcker och läsning.

Kåkå Olsen är en person som älskar att vara omgiven av böcker, läsa dem, fundera kring dem och dela med sig av sina tankar. Själv läser hon helst böcker om samhälle, psykologi, andra världskriget och kriminalhistoria, men försöker även hinna med lite skönlitteratur när hon kan. En annan genre hon gärna läser är faktion – en sorts hybridvariant av fakta och fiktion som leker med ambivalensen kring dessa två motstridiga fält. Hon är även filmintresserad och äter gärna indisk mat. Namnet spetsig.se är en hyllning till hennes hund – en västgötaspets.

En bokblogg i samma anda

Vi vill fortsätta driva den här bloggen i Kåkå Olsens anda, nyfiket och med ett engagemang kring läsande och hur man uppmuntrar till det. Vi kommer att ha bokrecensioner och boktips, både facklitteratur och skönlitterärt; spännvidden kommer att vara enorm och omfatta allt från 1700-talsklassiker till inredningsböcker för den som exempelvis behöver inspiration inför en badrumsrenovering där hemma.

Vi kommer även presentera forskning och teorier kring läsande, gärna med fokus på barn och skolans och föräldrarnas roll i deras läsande. Kåkå Olsen nämner ett inspirerande fenomen, serendipitet, dvs upptäckter som görs medan man egentligen sökte efter något annat. En bra sida om böcker ska möjliggöra just dessa oväntade upptäckter; överraska och ge en kunskap man inte visste att man behövde.

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.