Mr Dixon försvinner – Ian Sansom

Mr Dixon försvinner är uppföljaren till Fallet med de försvunna böckerna, som båda har utkommit på Massolit Förlag. Bibliotekarien Israel Armstrong har börjat finna sig tillrätta i den lilla hålan Tumdrum på Nordirland, även känd som helvetet på jorden. De försvunna böckerna är återfunna, bokbussen fungerar hjälpligt, han har börjat vänja sig vid att bo i ett hönshus och det största problemet verkar vara att Tumdrums invånare inte lämnar tillbaka sina biblioteksböcker i tid – och dessutom kommer med dåliga undanflykter. En morgon befinner sig Israel på varuhuset Dixon & Pickering för att installera en utställning om företaget, när det uppdagas att varuhuset blivit rånat och dess ägare, mr Dixon, kidnappad. Eftersom Israel och hans fingeravtryck befinner sig på platsen när polisen anländer blir han – under högljudda protester – gripen, misstänkt för rån och kidnappning, men polisen på Nordirland är inte som polismyndigheter borde vara, varför det nu är upp till Israel att hitta mr Dixon och rentvå sitt namn.

I recensionen av Fallet med de försvunna böckerna skrev jag att den var bra och trevlig trots det något skrala persongalleriet, vars utveckling jag hade goda förhoppningar om allteftersom serien fortskred, så jag hade en del förväntningar på Mr Dixon försvinner. Tyvärr blev jag lite besviken. Den enda karaktär som utvecklas ytterligare är Israel – som efter den här boken framstår som ännu mer ömklig och bortkommen. Då och då framstår han till och med som riktigt korkad och inte alls som någon som ”alltid haft något att läsa” och ”ivrigt slukat böcker” (citat, s. 57). I övrigt är berättelsen tämligen slätstruken: intrigen tuffar fram i maklig takt och är ganska förutsägbar. Ian Sansoms styrka ligger i stället i miljöskildringarna: det råder inga som helst tvivel om att Tumdrum är en plats jag aldrig någonsin vill besöka, inte ens om den verkligen hade existerat – platsen framkallar en diffus obehagskänsla i mig, som förstärks ytterligare av alla de osympatiska människor som den verkar vara en magnet för.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lämna en kommentar