Går det att skriva roliga och intressanta böcker om något så tråkigt som städning? Och har de något läsvärde förutom det man möjligen kan få ut av handgripliga tips om fönsterputsning och avloppsrensning? Det finns en hel del böcker om städning på marknaden. Vissa skulle man direkt klassa som facklitteratur, de kommer med konkreta städtips, så här gör man! En sådan bok med goda råd är i vårt tycke att jämföra med en kokbok, och lika oumbärlig i bokhyllan. En bok att ta fram när det kniper och man inte orkar hålla på och googla efter svar på hur man får den där sista glansen på smutsiga vinterfönster.

Goda råd

En sådan bok är Estrid Bengtsdotters bok Städning! (DN-förlaget 2003). Boken innehåller en stor mängd värdefulla, ofta noggranna, beskrivningar av de flesta städmoment man kan räkna med att utföra i ett normalt hem. Ribban är ofta ganska högt satt, sorterar man tvätten enligt Bengtsdotters metoder är man ganska snart uppe i närmare tjugo högar. Men man måste inte ta varje tips på största allvar. Tar man boken för vad den är – en samling tips och goda råd kring städning – är den ett utmärkt komplement till hemmabiblioteket. Dessutom är den skriven på ett roligt sätt, Bengtsdotter skriver ingen på näsan, utan lyckas i stället förmedla den glädje som faktiskt kan vara förknippad med städning, känslan av att rensa upp och få det ordnat och snyggt omkring sig.

Filosofisk uppmaning

Sedan finns det de författare som i sina böcker om städning snarare filosoferar kring begreppet, vad städningen fyller för funktion i våra liv (vid sidan av den rent hygieniska aspekten) och hur den kan göra oss till bättre människor. Ett exempel på en bok som behandlar städningen som en livsstil snarare än ett nödvändigt ont är den japanska författarinnan och småföretagaren Marie Kondos bok Konsten att städa (Pagina förlag 2015). Marie Kondo ger inga tips på hur man blir av med envisa fläckar på köksluckorna, snarare handlar boken mycket om vad man vill bli för sorts människa genom städningen. När man bestämt sig för hur man vill leva sitt liv, först då kommer man att kunna lyckas med att hålla rent omkring sig. I Kondos fall handlar det om att rensa ut gammalt skräp, minimera sitt prylberoende och att skapa ytor i hemmet för saker. Att inte bli överbelamrad av allt småskräp vi samlar på oss i vardagen. Den här boken är vad man skulle kunna klassa som en livsstilsbok, snarare än ett konkret verktyg i städningen. Men den kan säkert ge inspiration till den som läser den med ett mottagligt sinne.

Historisk kontext

Ytterligare en bok vi måste nämna när vi är ändå är inne på ämnet städning är En stor bok om städning av Maria Antas. Maria Antas är författare och dotter till en städerska, hon har även själv jobbat som au pair. Hon har städningen i blodet, men har själv en ganska avslappnad inställning till fenomenet. Antas skriver roligt och dråpligt om städning, hon sätter den i ett historiskt perspektiv och beskriver hur städningen har förändrats i takt med samhällsutvecklingen i övrigt. Det här är en tankeväckande bok, ingen instruktion utan snarare en reflektion över städning och vad vår iver över att vara perfekta gör med oss. Mycket läsvärt!

Vill du läsa om städning online kan vi tipsa om denna sajt: http://www.städningstockholm.net.

10 Nov 2017

Google Translate räcker inte när du vill vara säker på att en översättning ska bli rätt. Anlita en bra översättningsbyrå istället!

PLATS 2 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

PLATS 3 FÖR ANNONS ELLER LÄNK

© Spetsig.se - Alla rättigheter reserverade. | Design av TEMPLATED.